Rusland breidt goudvoorraad uit naar 2.277 ton

Rusland breidt goudvoorraad uit naar 2.277 ton

Rusland heeft in januari opnieuw goud aan haar reserves toegevoegd. De centrale bank kocht in de eerste maand van het jaar 200.000 troy ounce goud (6,22 ton), waarmee de totale goudvoorraad stijgt naar 2.276,8 ton. Door deze aankoop en de stijging van de goudprijs steeg de waarde van de totale goudvoorraad naar $115,82 miljard. Het edelmetaal vertegenwoordigt daarmee ongeveer 20% van de totale reserves.

Rusland heeft de laatste jaren honderden tonnen goud aan haar reserves toegevoegd ter diversificatie. De centrale bank ziet goud als een veilig alternatief, omdat het geen wettelijk en politiek risico kent. Anders dan valutareserves kunnen goudvoorraden niet geblokkeerd worden door sancties. Ook kent het edelmetaal geen tegenpartij risico en is het een goed instrument om waardedaling van valuta op te vangen.

Valutareserves

In januari breidde de centrale bank ook haar valutareserves verder uit. Deze stegen met ongeveer $10 miljard naar een totaal van $446 miljard. Daarmee zijn de valutareserves van het land weer terug op het niveau van begin 2014. Rusland gebruikte haar valutareserves toen om de roebel te ondersteunen en de negatieve effecten van Westerse economische sancties op te vangen.

De afgelopen jaren heeft Rusland haar reserves niet alleen uitgebreid, ook is de samenstelling veranderd. In 2018 wisselde de centrale bank een deel van haar dollarreserves in voor euro's en Chinese yuan. Ook blijft de centrale bank goud kopen, waardoor de positie in edelmetaal nu ongeveer even groot is als de positie in dollars. De centrale bank houdt de meeste reserves aan in de vorm van euro's, die ze gebruikt voor zowel handel met Europa als met China.

Rusland breidt goud en valutareserves verder uit

Waarde Russische goudvoorraad stijgt naar $115 miljard

Rusland houdt 20% van haar reserves aan in goud

Frank Knopers

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

Lees alles van Frank Knopers »