‘Rusland bereid Nord Stream 2 volledig te financieren’

Rusland is bereid de bouw van de Nord Stream 2 pijpleiding volledig te financieren, indien Europese energiebedrijven als gevolg van Amerikaanse sancties niet meer mogen deelnemen aan het project. Volgens de Suddeutsche Zeitung zou de Russische president Poetin deze toezegging al in augustus hebben gedaan toen hij een bezoek bracht aan de Duitse bondskanselier Merkel in slot Meseberg.

De Nord Stream 2 pijpleiding wordt momenteel gefinancierd door een internationaal consortium, waarin het Russische Gazprom een belang van 50% heeft en vijf Europese energiebedrijven (Shell, Uniper, OMV, Wintershall, Engie) gezamenlijk de andere 50% voor hun rekening nemen.

Financiering Nord Stream 2

Volgens de Suddeutsche Zeitung deed de Russische president dit financieringsaanbod vanwege dreigementen van het Amerikaanse Congres en de Amerikaanse regering om sancties op te leggen aan de Russische energieactiviteiten.

De Nord Stream 2 pijpleiding zorgt voor een grotere wederzijdse afhankelijkheid tussen Rusland en Duitsland, tot ongenoegen van de Verenigde Staten. Eerder dit jaar uitte de Amerikaanse president Trump al felle kritiek op deze nieuwe gaspijpleiding. Volgens hem dreigt Duitsland gegijzeld te worden door het Russische aardgas.

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines Insider

De huidige overvloed aan informatie maakt het lastig de rode draad te vinden, laat staan te volgen. Een abonnement op Geotrendlines Insider voorziet u van unieke, objectieve en onafhankelijke insider informatie. Vlijmscherpe analyses, verdiepende achtergrondverhalen, alert services en beursanalyses over allerlei financiële activa en nog veel meer… over geld, goud en geopolitiek!

Als abonnee van Geotrendlines Insider loopt u altijd voor op de mainstream media. Wij helpen u het financiële systeem beter te begrijpen, uw vermogen te beschermen en uw geld te laten groeien.

Klik hier om te abonneren!

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]