Rusland bekritiseert plan voor Amerikaans raketschild in Japan

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft zich zeer kritisch uitgelaten over de geplande installatie van een Amerikaans raketschild in Japan. In een verklaring zei de Russische woordvoerster Maria Zakharova dat de bouw van een dergelijke installatie een buitenproportionele bedreiging vormt voor de regio.

Een dag eerder sprak de regering in Moskou haar zorgen uit over de mogelijke uitbreiding van het Amerikaanse raketschild naar Japan, omdat de volledige regio daarmee gedekt wordt door het krachtige radarsysteem dat onderdeel uitmaakt van het zogeheten THAAD luchtafweersysteem.

Uitbreiding raketschild

De vermeende dreiging van een raketlancering door Noord-Korea geeft het Amerikaanse leger de ultieme kans om haar raketschild aan de oostkant van Rusland verder uit te breiden. Met de plaatsing van een raketschild in Zuid-Korea en een mogelijke uitbreiding richting Japan is Rusland zowel aan de westelijke als aan de oostelijke grens volledig omringd door het Amerikaanse raketschild.

Rusland maakt zich grote zorgen over deze ontwikkeling, omdat het raketschild ook gebruikt kan worden om raketten af te vuren. Met de technologie die het Amerikaanse leger in huis heeft kan het raketschild aan beide kanten van het Euraziatische continent raketten afvuren die tot diep in Rusland terecht kunnen komen. Daarvoor heeft de Russische president Poetin al meerdere malen gewaarschuwd.

Op dit moment worden raketten met een bereik van 500 kilometer in Roemenië gepositioneerd, terwijl de raketten met een bereik van 1.000 kilometer onderweg zijn. Maar nog erger is dat deze raketten op ieder moment vervangen kunnen worden door langeafstandsraketten die 2.400 kilometer kunnen afleggen, zonder dat iemand dat doorheeft. Zelfs de Roemenen.

Dit is een groot gevaar voor ons en we moeten hier direct op reageren. Er zijn delen van Roemenië, die niet weten wat het is om in de vuurlinie te zitten, die te maken zullen krijgen met onze tegenmaatregelen die nodig zijn om onze eigen veiligheid te garanderen.

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]