Rusland begint levering S-400 raketsystemen aan Turkije in 2019

Rusland zal volgend jaar beginnen met de levering van S-400 luchtafweersystemen naar Turkije, zo maakte de Russische wapenexporteur Rosoboronexport deze week bekend. Dit mobiele luchtafweersysteem kan op grote afstand gevechtsvliegtuigen en langeafstandsraketten onderscheppen en zal daarmee een belangrijke bijdrage leveren aan de beveiliging van het Turkse luchtruim.

Met de aanschaf van het S-400 luchtafweersysteem negeert Turkije de waarschuwingen van de NAVO en de Verenigde Staten. Het nieuwe Russische luchtafweersysteem past niet binnen het Amerikaanse raketschild en zou daardoor een bedreiging kunnen vormen voor Amerikaanse gevechtsvliegtuigen die boven Turkije vliegen, inclusief de nieuwe F-35 ‘Joint Strike Fighter’.

Turkije koopt S-400 raketsysteem

Vorig jaar maakte de Turkse president Erdogan zijn plannen bekend om voor omgerekend $2,5 miljard Russische S-400 luchtafweersystemen aan te schaffen. Het is opvallend dat Turkije kiest voor een raketsysteem van Rusland, omdat het land nog steeds onderdeel uitmaakt van het Trans-Atlantische militaire verbond van de NAVO.

Naast Turkije hebben ook India, Iran en Qatar reeds belangstelling getoond voor dit Russische raketsysteem. Ook gebruikt Rusland het luchtafweersysteem op dit moment voor de verdediging van het luchtruim van Syrië en de Krim.

De Russische wapenexporteur Rosoboronexport liet weten dat deze en andere wapendeals voortaan in lokale valuta afgerekend zullen worden in plaats van met Amerikaanse dollars.

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines Insider

De huidige overvloed aan informatie maakt het lastig de rode draad te vinden, laat staan te volgen. Een abonnement op Geotrendlines Insider voorziet u van unieke, objectieve en onafhankelijke insider informatie. Vlijmscherpe analyses, verdiepende achtergrondverhalen, alert services en beursanalyses over allerlei financiële activa en nog veel meer… over geld, goud en geopolitiek!

Als abonnee van Geotrendlines Insider loopt u altijd voor op de mainstream media. Wij helpen u het financiële systeem beter te begrijpen, uw vermogen te beschermen en uw geld te laten groeien.

Klik hier om te abonneren!

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]