Rusland: “Amerikaans legermacht in Syrië in strijd met internationaal recht”

De opbouw van een Amerikaanse legermacht in het zuiden van Syrië is in strijd met het internationaal recht. Dat zei Maria Zakharova van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag in een persconferentie.

Afgelopen week verplaatste het Amerikaanse leger twee mobiele raketlanceerinstallaties van Jordanië naar de nieuwe militaire basis van de Amerikaanse coalitie in At Tanf, een locatie in Syrië dicht bij de grens met Jordanië en Irak. Het gaat om raketinstallaties van het type HIMARS, die gronddoelen binnen een straal van maximaal 300 kilometer onder vuur kunnen nemen.

Amerikaans leger in Syrië

Onder president Obama heeft het Amerikaanse leger zich steeds weerhouden van militair ingrijpen, maar nu het Syrische regeringsleger de terroristen tot aan de grens heeft teruggedrongen komen de Amerikanen opeens met militaire ondersteuning. Zo heeft het Amerikaanse leger de afgelopen weken een nieuwe militaire basis in Syrië opgebouwd, compleet met luchtafweergeschut en militaire voertuigen.

Een maand geleden kwam het al tot een confrontatie tussen het Syrische regeringsleger en de Amerikaanse troepen, waarbij artillerie en luchtafweergeschut van het Syrische leger kapot werd geschoten. Volgens het Amerikaanse Central Command was dit een actie uit zelfverdediging, ook al hebben de Amerikanen niet eens internationale goedkeuring om hun leger in Syrië te stationeren.

De Amerikaanse coalitie zegt als doel te hebben ISIS te bestrijden, maar in werkelijkheid blijkt de coalitie vooral het Syrische regeringsleger te dwarsbomen. Zo haalden de Amerikanen eerder deze week boven Syrisch grondgebied een Syrisch gevechtsvliegtuig uit de lucht, waarbij de piloot zich nog net op tijd in veiligheid kon brengen. Dat kan geen vergissing zijn geweest, aangezien de terroristen van Islamitische Staat niet over dit soort gevechtsvliegtuigen beschikken.

In reactie op het neerhalen van dit gevechtsvliegtuig gaf Rusland een waarschuwing aan de Amerikaanse coalitie om niet langer ten westen van de rivier de Eufraat te vliegen. Doen ze dat wel, dan worden ze door het Russische luchtafweergeschut daar aangemerkt als doelwit.

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]