Roubini: "Stijgende rente zal meer hedgefondsen raken"

Roubini: "Stijgende rente zal meer hedgefondsen raken"

De stijging van de rente op Amerikaanse staatsleningen zal meer hedgefondsen en family offices in de problemen brengen. Dat zegt Nouriel Roubini in een interview met Bloomberg. Door de combinatie van negatieve rente en grootschalige fiscale stimulering hebben dit soort beleggingsfondsen teveel risico genomen om rendement te behalen. Vaak gebruiken zij een hefboom om hun rendement te verhogen, maar door de stijgende rente wordt dat steeds riskanter. Gecombineerd met de uitzonderlijk hoge waarderingen kan dat leiden tot grote verliezen, zo waarschuwt de econoom.

Roubini voorzag in 2006 een bubbel op de Amerikaanse huizenmarkt en de financiële crisis die erop volgde. Ook nu ziet hij grote excessen op de financiële markten, bijvoorbeeld in de koers/winst verhoudingen die nu net zo extreem zijn als in bijvoorbeeld 1929 en 2000. Dat terwijl centrale banken vasthouden aan een zeer ruim monetair beleid. Hedgefondsen nemen daardoor teveel risico, terwijl op allerlei plekken bubbels zichtbaar zijn.

Risico's voor hedgefondsen

De econoom verwacht dat een stijging van de Amerikaanse 10-jaars rente tot meer dan 2% een schokeffect zal veroorzaken. Daardoor kunnen er meer ongelukken plaatsvinden zoals recent met Amerikaanse hedgefonds Archegos Capital Management. Dit fonds speculeerde veel geleend geld op de aandelenmarkt, maar kon op 26 maart niet voldoen aan de margeverplichtingen.

De val van dit hedgefonds had niet alleen gevolgen voor beleggers, maar ook voor banken die krediet hadden verstrekt. Archegos Capital Management bleek bij verschillende banken kredietlijnen te hebben, zonder dat de banken dit van elkaar wisten. Daardoor kon het hedgefonds veel meer posities innemen dan het eigenlijk kon dragen.

Het Zwitserse Credit Suisse houdt door de val van dit hedgefonds rekening met een verlies van $4,7 miljard. Risicodirecteur Lara Warner en het hoofd van de zakenbankdivisie Brian Chin moesten hun functie neerleggen, terwijl aandeelhouders rekening moeten houden met een verlaging van het dividend. Als meer hedgefondsen in de problemen komen kan dat dus ook gevolgen hebben voor banken.

Dollar onder druk

Roubini ziet naast de stijgende rente ook andere risico's voor de financiële markten, zoals oplaaiende inflatie en een mogelijke escalatie in het conflict tussen de Verenigde Staten en China. De harde diplomatieke koers van de Verenigde Staten kan volgens de econoom ook gevolgen hebben voor de Amerikaanse dollar.

Amerikaanse sancties kunnen tot gevolg hebben dat landen als China, Rusland, Iran en Noord-Korea hun reserves diversifiëren naar andere valuta dat de dollar. Ondanks het positieve effect van verwachte groei van de Amerikaanse economie voorziet Dr. Doom op langere termijn een verdere daling van de dollar. Ook zal het toenemende tekort op de begroting en de handelsbalans van de Verenigde Staten de waarde van de munt verder onder druk zetten.

Roubini verwacht meer ongelukken op de financiële markten (klik voor video)

Dit artikel verscheen eerder op Goudstandaard

Frank Knopers

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

Lees alles van Frank Knopers »