Rosneft rekent olie voortaan af in euro's

Rosneft rekent olie voortaan af in euro's

Het Russische staatsbedrijf Rosneft gaat haar olieproducten voortaan in euro's in plaats van dollars afrekenen. Dat meldt Reuters vandaag op basis van vijf verschillende bronnen in de energiesector. Uit een officieel document, dat vorige week naar klanten werd verstuurd, blijkt dat Rosneft dit jaar al de overstap naar euro's wil maken.

Rosneft is goed voor meer dan 40% van de olieproductie van Rusland. In de eerste helft van dit jaar produceerde het bedrijf 45,8 miljoen ton aan olieproducten. Daarvan is ongeveer de helft bestemd voor export naar grote delen van Europa en Azië.

Olie in euro

De overstap naar de euro komt voor lezers van Geotrendlines niet als een verrassing. De afgelopen twee jaar hebben we al vaker geschreven over de plannen van Rusland om de euro te gebruiken als internationale handelsmunt. In juni voerde Rusland al gesprekken met de Europese Commissie en in juli kwamen er cijfers naar buiten die de opmars van de euro als handelsmunt voor Rusland bevestigden.

Voor Rusland zijn er verschillende redenen om de dollar te laten vallen en over te schakelen op de euro. Zo heeft het land veel meer handel met Europese landen dan met de Verenigde Staten, waardoor het makkelijker is om olie in euro's af te rekenen. Die valuta kan het land rechtstreeks gebruiken om goederen uit Europa te importeren, zonder valutarisico te lopen met de dollar.

Sancties

Een tweede argument is dat Rusland sinds 2014 te maken heeft met Amerikaanse sancties. Ook Rosneft staat op één van deze lijsten met gesanctioneerde bedrijven en personen. Tot op heden vormen deze sancties nog geen belemmering voor de oliehandel in dollars, maar dat zou zomaar kunnen veranderen. De mogelijkheid van zwaardere Amerikaanse sancties is voor Rosneft een extra reden om de dollar te laten vallen.

Rosneft rekent olieproducten voortaan af in euro

Update [24 oktober 2019]: In navolging op Rosneft heeft ook Novatek, de grootste producent van vloeibaar aardgas in Rusland, besloten om over te stappen op de euro. De meeste contracten worden op moment van schrijven al in de Europese munt afgerekend.

Frank Knopers

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

Lees alles van Frank Knopers »