Regering verlaagt limiet contante betalingen naar 3.000 euro

Contante betalingen van meer dan 3.000 euro zijn binnenkort niet meer toegestaan. Dat staat in een wetsvoorstel waar minister Hoekstra van Financiën en minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid mee hebben ingestemd. Het is één van de maatregelen waarmee de ministerraad onlangs heeft ingestemd om witwassen en terrorismefinanciering effectiever te bestrijden. Op dit moment is het nog mogelijk om bedragen tot €10.000 anoniem in contant geld af te rekenen.

De regering maakte vorig jaar al haar plannen bekend om het gebruik van contant geld verder te beperken. Begin juli presenteerde de regering een nieuw plan van aanpak witwassen, waarin het voornemen stond om betalingen met contant geld boven de €3.000 te verbieden. Deze maatregel komt dus niet als een verrassing. Wel betekent het dat het binnenkort niet meer mogelijk is om grote bedragen in contanten af te rekenen.

Strenger toezicht op virtuele munten

Het nieuwe wetsvoorstel omvat ook een aantal andere maatregelen. Zo moet het voor banken, andere financiële instellingen en notarissen makkelijker worden om gegevens te delen. In het wetsvoorstel staan ook een aantal andere voornemens. Zo wil de regering in Europees verband inzetten op afschaffing van het 500 euro biljet. Daarnaast zijn er plannen om aanbieders van virtuele munten (inclusief rekeningen voor virtuele munten, de zogeheten wallets) strenger te reguleren.

Lees ook:

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines Insider

De huidige overvloed aan informatie maakt het lastig de rode draad te vinden, laat staan te volgen. Een abonnement op Geotrendlines Insider voorziet u van unieke, objectieve en onafhankelijke insider informatie. Vlijmscherpe analyses, verdiepende achtergrondverhalen, alert services en beursanalyses over allerlei financiële activa en nog veel meer… over geld, goud en geopolitiek!

Als abonnee van Geotrendlines Insider loopt u altijd voor op de mainstream media. Wij helpen u het financiële systeem beter te begrijpen, uw vermogen te beschermen en uw geld te laten groeien.

Klik hier om te abonneren!

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]