Ray Dalio: “Zorg dat je 5 tot 10 procent goud in de portefeuille hebt”

Iedere belegger zou vandaag de dag vijf tot tien procent van zijn of haar vermogen in goud moeten bewaren, omdat er vandaag de dag veel meer politieke en geopolitieke risico’s boven de markt hangen die de financiële markten kunnen beïnvloeden. Dat schrijft vermogensbeheerder Ray Dalio van Bridgewater Associates in een nieuwe column op zijn Linkedin pagina.

De nieuwe risico’s waar beleggers mee geconfronteerd worden zijn op dit moment vaker politiek dan economisch van aard. Daarom is de conventionele methode om risico’s in de beleggingsportefeuille af te dekken – gebaseerd op volatiliteit en correlaties – vandaag de dag niet meer toereikend. “We kunnen stellen dat als de geopolitieke situatie verslechterd is, dat goud daar meer van zal profiteren dan andere veilige havens als de dollar, de yen en Amerikaanse staatsobligaties”, zo schrijft de vermogensbeheerder op zijn blog.

Volatiliteit van financiële activa is opnieuw extreem laag (Grafiek via Linkedin)

Goud in de beleggingsportefeuille

Hoewel goud over het algemeen erkend wordt als veilige haven is het edelmetaal in veel beleggingsportefeuilles nog niet terug te vinden. En als professionele beleggers eenmaal besluiten edelmetaal in de portefeuille op te nemen, dan kiezen ze meestal voor aandelen in zogeheten exchange traded funds die fysiek edelmetaal als onderpand bewaren. Een dergelijk beleggingsinstrument volgt weliswaar de goudprijs, maar zal in een crisissituatie waarschijnlijk niet in staat zijn fysiek edelmetaal uit te leveren aan alle aandeelhouders. Om dit tegenpartij risico af te dekken verdient het de voorkeur om fysiek goud te kopen en dat bij een vertrouwde aanbieder op te slaan.

Volgens vermogensbeheerder Dalio is het in deze onzekere tijden verstandig om voldoende geld achter de hand te houden, je beleggingen goed te spreiden en niet teveel geld in te zetten op een toekomstverwachting die misschien niet uitkomt. Vanuit die visie kan het volgens de vermogensbeheerder van Bridgewater Associates absoluut geen kwaad om een vastgeroeste overtuigingen opzij te zetten en vijf tot tien procent van het vermogen in goud te bewaren als een vorm van hedge tegen extreme scenario’s.

Deze bijdrage van Geotrendlines verscheen eerder op Argentor

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]