Rabobank verbiedt zakelijke klanten cryptomunten te kopen

De Rabobank verbiedt zakelijke klanten cryptomunten te kopen of te verkopen via een rekening van de bank. Dat staat in een brief die de bank eerder deze maand naar klanten stuurde. Volgens de Rabobank brengt de handel in virtuele munten als Bitcoin veel risico’s met zich mee. Ook zegt de bank weinig zicht te hebben op dit soort transacties, wat problemen met zich meebrengt bij de controle op fraude en witwassen.

Volgens de bank kleven er voor bedrijven nog meer risico’s aan handel in cryptomunten dan voor particulieren. Naast het gevaar van witwassen en cybercrime zouden Rabobank klanten slachtoffer kunnen worden van zogeheten pump and dump schemes. Ook zouden klanten cryptomunten kunnen gebruiken om sancties te omzeilen, bijvoorbeeld bij betalingen van en naar landen die op een sanctielijst staan. De bank verwijst ook naar eerdere waarschuwingen van de AFM en De Nederlandsche Bank ten aanzien van cryptomunten.

Rabobank wil geen cryptomunten

De Rabobank wil niet dat klanten transacties doen met cryptomunten, naar eigen zeggen om haar klanten te beschermen. Deze vorm van betutteling is opmerkelijk, omdat cryptomunten ook voor bonafide doeleinden gebruikt kunnen worden. Op deze manier belemmert de bank de acceptatie van cryptomunten als alternatief betaalmiddel of als instrument om vermogen in te parkeren.

De afgelopen jaren hebben verschillende grote beursgenoteerde bedrijven al cryptomunten op hun balans gezet. Denk bijvoorbeeld aan Tesla, MicroStrategy, Galaxy Digital en Square. Deze bedrijven hebben om uiteenlopende redenen cryptomunten gekocht, maar niet om geld wit te wassen of sancties te ontwijken. Deze bedrijven zouden niet bij de Rabobank zaken kunnen doen.

De Rabobank zegt ontwikkelingen op het gebied van cryptomunten toe te juichen, maar dat blijkt vooralsnog niet uit haar beleid. Zakelijke klanten die cryptomunten gebruiken overtreden de regels van de bank en lopen dus het risico als klant uitgesloten te worden. Ongeacht hun motivatie om cryptomunten te kopen.

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines Insider

De huidige overvloed aan informatie maakt het lastig de rode draad te vinden, laat staan te volgen. Een abonnement op Geotrendlines Insider voorziet u van unieke, objectieve en onafhankelijke insider informatie. Vlijmscherpe analyses, verdiepende achtergrondverhalen, alert services en beursanalyses over allerlei financiële activa en nog veel meer… over geld, goud en geopolitiek!

Als abonnee van Geotrendlines Insider loopt u altijd voor op de mainstream media. Wij helpen u het financiële systeem beter te begrijpen, uw vermogen te beschermen en uw geld te laten groeien.

Klik hier om te abonneren!

De afbeelding boven dit artikel is afkomstig van QuoteInspector en is vrij beschikbaar onder de Creative Commons licentie.

Gerelateerd:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]