Producentenprijzen Italië 20% gestegen

De inflatie in Italië lijkt mee te vallen met slechts 2,9% op jaarbasis, maar als we dieper in de cijfers duiken zien we ook daar een zorgwekkende ontwikkeling. Zo zijn producentenprijzen in dat land de laatste maanden explosief toegenomen. In oktober waren deze zelfs 20% hoger dan een jaar eerder. Bedrijven zijn vooral veel meer geld kwijt aan energie, maar ook halffabrikaten en grondstoffen zijn sterk in prijs toegenomen.

Onderstaande grafiek laat de ontwikkelingen van de producentenprijzen (jaar-op-jaar) over de afgelopen dertig jaar zien. In deze periode zijn de inkoopkosten van bedrijven nog nooit zo hard gestegen als nu. De reden daarvoor is de coronacrisis, want daardoor zijn de logistieke ketens wereldwijd ernstig ontregeld. Het consumptiepatroon van huishoudens veranderde (meer goederen, minder diensten), met als gevolg een tekort aan productie- en transportcapaciteit. De prijzen van containervervoer zijn sinds de coronacrisis dan ook explosief gestegen.

Verder lezen?

Onze artikelen zijn tot een paar uur na publicatie voor iedereen toegankelijk. Daarna alleen voor abonnees. Wilt u ook toegang tot alle Geotrendlines artikelen? Klik dan hier om te abonneren.

Abonneer nu!
Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]