‘Pro-Russische media duiken op demonstraties in Frankrijk’

Terwijl de Franse bevolking haar woede de laatste weken richt op de Franse regering duiken verschillende Westerse media vandaag op de vermeende rol van Rusland. Met uitgebreide live uitzendingen van Russia Today en korte videofragmenten van Ruptly die veelvuldig op sociale media gedeeld worden zou Rusland proberen de demonstraties van de gele hesjes aan te wakkeren.

Verschillende media melden dat Rusland nepaccounts op sociale media zou inzetten om de beelden van de demonstraties verder te verspreiden en het onderwerp tot ‘trending topic’ te maken. Bloomberg verwijst naar onderzoek van de Alliance for Securing Democracy, waaruit zou blijken dat er zeker 600 ‘nepaccounts’ op twitter zijn die de visie van het Kremlin promoten.

De Sunday Times schrijft over een groep van ongeveer 200 accounts die per dag ongeveer 1.600 twitter berichten plaatsen of doorsturen om bepaalde informatie bij een groter publiek onder de aandacht te brengen. De accounts zouden vooral beelden van buitensporig geweld van de Franse politie verspreiden. De krant beroept zich op een onderzoek van het cybersecuritybedrijf New Knowledge.

Nepnieuws en desinformatie

De Franse veiligheidsdiensten zijn volgens het Algemeen Dagblad al een onderzoek gestart naar mogelijke beïnvloeding van de publieke opinie via sociale media. Vorig jaar waren Russische media ook al het doelwit, toen ze verdacht werden van het manipuleren van de Franse presidentsverkiezingen. Russische media zouden vooral negatieve berichten over Emmanuel Macron en meer positieve berichten over Marine Le Pen verspreiden, met als doel de Franse bevolking richting Le Pen te bewegen.

De aandacht zich overigens niet alleen op Russische media. Zo schrijft de New York Magazine dat ook Facebook mogelijk een rol heeft gespeeld in de escalatie van de demonstraties. Het algoritme dat bepaalt welke berichten gebruikers van de site in hun nieuwsoverzicht te zijn krijgen zou ervoor kunnen zorgen dat mensen veel verkeerde informatie krijgen.

Bloomberg noemt als voorbeeld van valse informatie de berichtgeving over een video waarop te zien is dat Franse agenten hun helm afzetten. De Russische nieuwssite Sputnik concludeerde daaruit dat de agenten de kant van de hele hesjes kozen. Een onjuiste conclusie, want politieagenten uit die omgeving zouden verklaard hebben dat de agenten hun helm alleen af deden om in gesprek te kunnen gaan met de demonstranten. Daarna zouden ze hun helm weer op hebben gezet. Het betreffende artikel van Sputnik is inmiddels aangepast.

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines Insider

De huidige overvloed aan informatie maakt het lastig de rode draad te vinden, laat staan te volgen. Een abonnement op Geotrendlines Insider voorziet u van unieke, objectieve en onafhankelijke insider informatie. Vlijmscherpe analyses, verdiepende achtergrondverhalen, alert services en beursanalyses over allerlei financiële activa en nog veel meer… over geld, goud en geopolitiek!

Als abonnee van Geotrendlines Insider loopt u altijd voor op de mainstream media. Wij helpen u het financiële systeem beter te begrijpen, uw vermogen te beschermen en uw geld te laten groeien.

Klik hier om te abonneren!

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]