De prijs van energie-onafhankelijkheid van Rusland

Rusland is al meer dan veertig jaar de belangrijkste leverancier van aardgas voor de Europese markt. Dat betekent dat Europese landen ook erg afhankelijk zijn van Russisch gas, dat via verschillende pijpleidingen door een groot deel van Europa gedistribueerd wordt.

De VS willen voorkomen dat Europa te afhankelijk wordt van energie uit Rusland en is daarom begonnen met de levering van vloeibaar aardgas. In juni kwam het eerste schip met Amerikaans aardgas al aan in Polen en vorige week stak het eerste Amerikaans schip met steenkool de Atlantische Oceaan over om in Oekraïne haar lading te lossen.

Deze ontwikkelingen zijn opmerkelijk, want volgens experts is vloeibaar aardgas uit de Verenigde Staten ongeveer de helft duurder dan aardgas uit Rusland, terwijl Amerikaans steenkool inclusief de boottocht van meer dan 10.000 kilometer over de Atlantische Oceaan drie keer zo duur is als het steenkool dat Oekraïne zelf uit de regio Donbass kan halen. Een korte reportage van Vesti News over de politiek gemotiveerde transporten van kolen en gas uit de Verenigde Staten.

Lees ook:

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]