Premie op goud Bank of England stijgt, wat is er aan de hand?

Premie op goud Bank of England stijgt, wat is er aan de hand?

De premie op goud bij de Bank of England is de laatste tijd flink gestegen. Bedraagt de premie op het goud normaal slechts een paar cent per troy ounce, vorige week was dat al opgelopen tot 50 cent. Dit kan erop wijzen dat een grote speler in de goudmarkt op dit moment veel edelmetaal opkoopt. Mogelijk is een centrale bank momenteel bezig haar goudreserve uit te breiden.

De Bank of England beheert naast haar eigen goudvoorraad ook voorraden van verschillende centrale banken, bullion banks en beleggingsfondsen. Verspreid over verschillende kluizen in Londen bewaart ze ruim 400.000 goudstaven, goed voor een marktwaarde van ongeveer €250 miljard. Daarmee is de Bank of England een belangrijk knooppunt in de wereldwijde fysieke goudmarkt.

Wie koopt het goud?

Omdat zoveel verschillende partijen hun goud bewaren bij de Bank of England kunnen ze dat ook gemakkelijk verhandelen. Normaal gesproken gaat dat tegen een geringe premie van nul tot twintig cent, omdat de goudmarkt in Londen zeer liquide is. De laatste weken is de premie echter flink opgelopen, tot enkele dubbeltjes per troy ounce.

Volgens Bloomberg zit de Bank for International Settlements (BIS) achter deze stijging. De bank der centrale banken zou in korte tijd een miljoen troy ounce (31,1 ton) goud hebben opgekocht, tegen een relatief hoge premie van 30 tot 40 cent per troy ounce. Dit kan erop wijzen dat één of meerdere centrale banken hun goudvoorraden uitbreiden, omdat zij hun goudaankopen vaak coördineren via de BIS.

Centrale banken

Centrale banken kopen sinds de financiële crisis van 2008 weer structureel goud bij. Eerst waren dat vooral grote landen als China en Rusland, maar de laatste jaren komen daar steeds meer kleine landen bij. Zo heeft een groot aantal landen op het Euraziatische continent de afgelopen tien jaar al goud gekocht. Meer recent zijn ook verschillende Oost-Europese landen actief edelmetaal aan het kopen.

In 2019 verdubbelde Polen haar goudvoorraad naar 228 ton, maar het land wil nog 100 ton bijkopen. Ook breidde Hongarije haar goudreserve in een paar jaar tijd aanzienlijk uit, van slechts 3,1 ton naar 94,5 ton. Het is dus goed mogelijk dat één van deze landen, of een andere centrale bank, haar goudvoorraad verder uitbreidt. We blijven deze ontwikkeling op de voet volgen.

Frank Knopers

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

Lees alles van Frank Knopers »