Polen wil $2 miljard investeren in Amerikaanse militaire basis

De regering van Polen wil een permanente aanwezigheid van het Amerikaanse leger op haar grondgebied en is bereid $2 miljard te investeren in een nieuwe militaire basis. Dat blijkt uit een document van het Poolse ministerie van Defensie dat in handen is gekomen van de Poolse nieuwssite Onet. Het ministerie heeft de echtheid van het document bevestigd.

Polen werkt nauw samen met de Verenigde Staten ten aanzien van het defensiebeleid. Onlangs nog sloten de twee landen een deal voor de plaatsing van Amerikaanse Patriot luchtafweersystemen, een deal ter waarde van bijna $5 miljard. Met de voorgestelde bouw van een nieuwe militaire basis voor het Amerikaanse leger komt daar mogelijk nog $2 miljard bij.

Amerikaanse militairen in Polen

Met de bouw van een nieuwe militaire basis kunnen er meer Amerikaanse troepen en wapensystemen in Polen gestationeerd worden en krijgen de troepen meer flexibiliteit om zich van de ene naar de andere locatie te verplaatsen. Polen is bereid daar $2 miljard in investeren, waardoor het kostenplaatje voor de Verenigde Staten gunstiger uitvalt.

Polen behoort tot een minderheid van Europese landen dat voldoet aan de internationale afspraak om 2% van de nationale begroting te investeren in defensie. In dat opzicht speelt Polen een zeer pro-actieve rol binnen de NAVO, terwijl andere Europese landen de laatste jaren wat terughoudender zijn geweest. Tot ongenoegen van de Amerikaanse president Trump, die al langer roept dat Europese landen meer moeten investeren in de militaire alliantie.

In het document lezen we dat Polen zich zorgen maakt over de toename van Russische militaire eenheden langs de grens. Dat wordt als een bedreiging ervaren, mede omdat er volgens de regering van Polen maar weinig permanente bases van de NAVO aanwezig zijn in het Oostelijke deel van Europa.

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines Insider

De huidige overvloed aan informatie maakt het lastig de rode draad te vinden, laat staan te volgen. Een abonnement op Geotrendlines Insider voorziet u van unieke, objectieve en onafhankelijke insider informatie. Vlijmscherpe analyses, verdiepende achtergrondverhalen, alert services en beursanalyses over allerlei financiële activa en nog veel meer… over geld, goud en geopolitiek!

Als abonnee van Geotrendlines Insider loopt u altijd voor op de mainstream media. Wij helpen u het financiële systeem beter te begrijpen, uw vermogen te beschermen en uw geld te laten groeien.

Klik hier om te abonneren!

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]