Poetin: “Wij willen Europa niet verdelen”

Rusland heeft belang bij een welvarend en verenigd Europa en is er dus niet op uit om verdeeldheid te zaaien tussen lidstaten van de Europese Unie. Dat zei de Russische president Poetin tijdens een bezoek aan Oostenrijk in een interview met de zender ORF.

“Ons doel is niet om iets of iemand in de Europese Unie te verdelen, integendeel. Wij hebben belang bij een verenigde en welvarende Europese Unie, omdat het onze belangrijkste handelspartner en economische partner is.

[…]

We houden 40% van onze valutareserves in euro, dus waarom zouden we de Europese munt in de problemen willen brengen. Wat zouden de gevolgen zijn als de EU als geheel destabiliseren? Ik hoop dat Oostenrijk en de andere Europese landen dit idee uit hun hoofd halen.”

Poetin heeft sinds zijn bezoek aan Finland in juli vorig jaar geen bilateraal bezoek meer gebracht aan een West-Europees land. Zijn bezoek aan Oostenrijk staat in het teken van het verbeteren van de handelsbetrekkingen tussen beide landen en komt precies vijftig jaar nadat de grootste energiebedrijven van beide landen voor het eerst een akkoord sloten over de levering van aardgas.

Sancties

De nieuwe regering in Oostenrijk onder leiding van premier Sebastian Kurz (31) wil weer een brug slaan tussen Europa en Rusland en streeft naar betere handelsbetrekkingen tussen beide economische blokken. Oostenrijk was ook een van de weinige Europese landen die besloot geen Russische diplomaten uit te zetten naar aanleiding van de Skripal-zaak.

De ontwikkelingen in Oekraïne hebben de relatie tussen Europa en Rusland geen goed gedaan en gaven de aanzet tot wederzijdse economische sancties, die tot op de dag van vandaag van kracht zijn. Daarbij moet opgemerkt worden dat de levering van aardgas vanuit Rusland al die tijd onverminderd is voortgezet.

Tijdens deze bijeenkomst zullen de twee landen praten over de economische betrekkingen en de sancties. Oostenrijk neemt in juli voor een periode van zes maanden het roterend EU-presidentschap over. Waarschijnlijk zal de regering van Kurz van deze gelegenheid gebruik maken om het onderwerp van de economische sancties opnieuw op de agenda te zetten.

Hieronder ziet u het volledige interview van Poetin met de Oostenrijkse zender ORF.

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines Insider

De huidige overvloed aan informatie maakt het lastig de rode draad te vinden, laat staan te volgen. Een abonnement op Geotrendlines Insider voorziet u van unieke, objectieve en onafhankelijke insider informatie. Vlijmscherpe analyses, verdiepende achtergrondverhalen, alert services en beursanalyses over allerlei financiële activa en nog veel meer… over geld, goud en geopolitiek!

Als abonnee van Geotrendlines Insider loopt u altijd voor op de mainstream media. Wij helpen u het financiële systeem beter te begrijpen, uw vermogen te beschermen en uw geld te laten groeien.

Klik hier om te abonneren!

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]