Poetin: ‘Verenigde Staten gebruiken dollar als politiek wapen’

De Verenigde Staten gebruiken de dollar als economisch en politiek wapen. Dat zei de Russische president Poetin deze week tijdens het jaarlijkse St. Petersburg Economic Forum. Hij voegde eraan toe dat Rusland kan overwegen meer olie en gas in andere valuta af te rekenen, bijvoorbeeld in euro’s. Volgens Poetin zou dat een flinke klap kunnen toebrengen aan de Amerikaanse dollar, al is dat geen doel op zich. Rusland wil wel dollars blijven gebruiken, maar door de dreiging van Amerikaanse sancties overweegt ze uit te wijken naar alternatieven.

Ook Alexander Novak, voormalig minister van Energie en sinds vorig jaar vicepresident van Rusland, sprak zich uit over het gebruik van andere valuta. In een interview met CNBC zei hij dat Rusland bereid is de dollar te blijven gebruiken, maar dat ze ook andere valuta overweegt voor oliecontracten.

“Idealiter nemen we geen afstand van de dollar, omdat het een valuta is die men gebruikt voor het internationale betalingsverkeer. Maar als onze Amerikaanse partners deze situatie creëren, dan hebben we geen andere optie dan om dat geleidelijk aan toch te doen.”

Verder lezen?

Onze artikelen zijn tot een paar uur na publicatie voor iedereen toegankelijk. Daarna alleen voor abonnees. Wilt u ook toegang tot alle Geotrendlines artikelen? Klik dan hier om te abonneren.

Abonneer nu!
Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]