Poetin: “Sancties ondermijnen vertrouwen in de dollar”

Het beleid van de Verenigde Staten dwingt landen om alternatieven te zoeken voor de dollar. Dat zei de Russische president Poetin woensdag tijdens de Russian Energy Week, een jaarlijkse bijeenkomst voor belangrijke spelers in de energiesector. De Verenigde Staten maken volgens hem een grote fout door sancties op te leggen aan het gebruik van dollars in het handelsverkeer. Hij zei daar het volgende over.

“De dollar genoot wereldwijd veel vertrouwen. Het was bijna de enige universele valuta in de wereld. Om een of andere reden zijn de Verenigde Staten de dollar gaan gebruiken als een politiek instrument, door restricties op te leggen aan het gebruik van de dollar. De Verenigde Staten bijten daarmee in de hand waarmee ze gevoed worden. Sancties ondermijnen het vertrouwen in de dollar alleen maar. Is het niet duidelijk dat ze de dollar daarmee eigenhandig de nek omdraaien?”

Alternatieven voor de dollar

De dollar is nog steeds de belangrijkste internationale handelsmunt, maar het aandeel van deze munt daalt de laatste jaren ten koste van andere valuta. Niet alleen de euro, maar ook nationale valuta worden steeds vaker gebruikt in het handelsverkeer tussen landen. China stimuleert het gebruik van de yuan, terwijl Rusland de roebel promoot voor handel binnen de Euraziatische Economische Unie (EAEU). Meer dan 70% van alle transacties in deze handelsunie wordt bijvoorbeeld al in roebels afgerekend.

Ook Rusland heeft besloten het aandeel van de dollar in haar reserves te verkleinen. Zo heeft de centrale bank het afgelopen jaar voor $101 miljard aan dollarreserves omgezet naar euro’s en yuan. Ook gebruikt het land steeds vaker euro’s en andere valuta voor handel met Europa en met andere BRICS-landen.

Het is niet voor het eerst dat de Russische president kritiek geeft op het dollarsysteem. Vorig jaar sprak hij tijdens een investeringsforum in Moskou al vergelijkbare woorden uit. Daar hebben we toen het volgende videofragment van vertaald.

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines Insider

De huidige overvloed aan informatie maakt het lastig de rode draad te vinden, laat staan te volgen. Een abonnement op Geotrendlines Insider voorziet u van unieke, objectieve en onafhankelijke insider informatie. Vlijmscherpe analyses, verdiepende achtergrondverhalen, alert services en beursanalyses over allerlei financiële activa en nog veel meer… over geld, goud en geopolitiek!

Als abonnee van Geotrendlines Insider loopt u altijd voor op de mainstream media. Wij helpen u het financiële systeem beter te begrijpen, uw vermogen te beschermen en uw geld te laten groeien.

Klik hier om te abonneren!

Gerelateerd:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]