Poetin dreigt export voedsel naar Europa te beperken

Rusland kan de export van graan vanuit Oekraïne naar Europa beperken om voorrang te geven aan de armste landen waar de hongersnood het grootst is. Dat zei de Russische president Vladimir Poetin vorige week tijdens zijn toespraak voor het Eastern Economic Forum. Daarmee dreigt het scenario waar we in mei al voor waarschuwden werkelijkheid te worden. Wat heeft Poetin precies gezegd? Komt de Europese voedselvoorziening in gevaar?

Laten we eerst nog even teruggaan naar onze analyse van 29 mei, getiteld Voedsel als wapen, hoe Rusland machtspolitiek bedrijft. Daarin beschreven we dat Poetin controle kan uitoefenen op de voedselexporten van Oekraïne wanneer alle havens van het land in Russische handen vallen. Een scenario waar Europese regeringsleiders zich terecht zorgen over maken, omdat Rusland en Oekraïne samen goed zijn voor ongeveer 30% van de wereldwijde productie van tarwe en een significant gedeelte van de productie van andere levensmiddelen. In dat artikel kwamen we tot de volgende conclusie:

Verder lezen?

Onze artikelen zijn tot een paar uur na publicatie voor iedereen toegankelijk. Daarna alleen voor abonnees. Wilt u ook toegang tot alle Geotrendlines artikelen? Klik dan hier om te abonneren.

Abonneer nu!

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]