Poetin: “Bulgarije vertraagt aanleg nieuwe gaspijpleiding naar Servië”

President Poetin heeft Bulgarije beschuldigd van het opzettelijk vertragen van een nieuwe gaspijpleiding. Tijdens een persconferentie met de Servische president Aleksandar Vucic zei Poetin dat hij een andere route overweegt, indien Bulgarije het project blijft ophouden. Deze nieuwe pijpleiding levert via Turkije aardgas aan Bulgarije, Servië en Hongarije.

De Servische sectie van de gaspijpleiding van de Bulgaarse naar de Hongaarse grens is bijna gereed. 90% van de pijpleiding is al gelegd en 85% is al ingegraven en gereed voor gebruik. Men is nu bezig met de pompstations, dit zal enkele weken duren. We zien echter dat Bulgarije opzettelijk de implementatie van dit project op haar te grondgebied vertraagt. Dit ondanks talloze beloftes van Bulgarije en talloze verzoeken van Rusland om gas via Turkije aan Bulgarije te leveren.

Dit is merkwaardig en ook teleurstellend. Ik wil dat graag rechtstreeks aan het publiek kenbaar maken. Bulgaarse leiders hebben vaak en tegen iedere prijs gevraagd om de Turkstream, nadat ze South Stream ruïneerden. Maar zelfs in dit geval hebben ze geen haast, blijkbaar vanwege druk van buitenaf. Laten we afwachten hoe dit project vanaf nu wordt uitgevoerd op het grondgebied van Bulgarije. Als de Bulgaren het niet willen – en dan bedoel ik Bulgaarse leiders en niet het Bulgaarse volk – dan zullen we andere wegen vinden om ons potentieel in het zuiden van Europa waar te maken.

Turkstream

Rusland heeft met de Turkstream een alternatieve route aangelegd om aardgas naar het zuiden van Europa te exporteren. Deze pijpleiding door de Zwarte Zee bestaat uit twee segmenten, waarvan één bestemd voor Turkije en één voor doorvoer naar Europa. Het Turkse gedeelte werd een paar maanden geleden al in gebruik genomen, maar de doorvoer naar de Balkan loopt achter op schema. Bulgarije zorgt voor vertraging en dat is niet voor het eerst…

Verder lezen?

Onze artikelen zijn tot een paar uur na publicatie voor iedereen toegankelijk. Daarna alleen voor abonnees. Wilt u ook toegang tot alle Geotrendlines artikelen? Klik dan hier om te abonneren.

Abonneer nu!
Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]