Podcast: Sander Boon over de euro als politieke munt

Podcast: Sander Boon over de euro als politieke munt

Sander Boon publiceerde in 2012 het boek De Geldbubbel. Dit boek gaat over de evolutie van ons geldsysteem en over het ontstaan van de crisis van 2008. In deze serie van podcasts bespreekt de auteur nieuwe ontwikkelingen die sinds de lancering van het boek hebben plaatsgevonden. In deel drie vertelt Boon over de nieuwe koers van de ECB onder leiding van Christine Lagarde en in deel vier legt hij uit hoe de euro een politieke munt is geworden.

Klik hier voor het eerste deel in deze serie over negatieve rente. Klik hier voor deel 2 over de waarde van geld.

Podcast 3: De erfenis van Mario draghi, de nieuwe koers van Christine Lagarde en de macht van de ECB

Volgens Boon moet prijsstabiliteit het belangrijkste mandaat zijn van een centrale bank. Dat betekent ook dat de centrale bank zich niet moet bezighouden met het oplossen van politieke problemen. Deze behoren tot het politieke domein en vallen buiten de verantwoordelijkheid van de centrale bank. Daarom zijn de plannen voor green bonds van Lagarde zo gevaarlijk. De munt komt dan ten dienste komt te staan van de politiek. Dat geen centraal bankier maar een politica als Lagarde nu aan het hoofd van de centrale bank staat is wat dat betreft geen geruststellende gedachte.

Podcast 4: De euro als politieke munt

De euro was bij de lancering een pre-politieke munt met een strak mandaat, maar door de jaren heen is de euro steeds meer geëvolueerd naar een politieke munt. Boon verwijst naar een toespraak van Wim Duisenberg, de eerste president van de ECB. Daarin zei Duisenberg dat de euro als eerste munt ter wereld was losgekoppeld van de natiestaat, juist om te voorkomen dat landen de munt kunnen inzetten voor eigen gewin. De munt moest politiek neutraal blijven en stond daarom los van het begrotingsbeleid van landen. Waarom ging het dan toch mis?

Redactie

Redactie

Dit artikel is geschreven door de redactie van Geotrendlines.

Lees alles van Redactie »