Pentagon wil wapens naar Oekraïne sturen

Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft plannen om wapens en anti-tank raketten naar Oekraïne te sturen, zo bericht de Wall Street Journal op basis van verschillende bronnen binnen de regering. Het regeringsleger van Oekraïne is nog steeds in gevecht met separatisten in de oostelijke provincies als Donetsk en Lugansk, een bloedig conflict waarbij volgens cijfers van de Verenigde Naties al tienduizend doden zijn gevallen.

Volgens militaire officieren en diplomaten in de Verenigde Staten gaat het alleen om de levering van defensieve wapens, bedoeld zijn om het regeringsleger van Oekraïne te beschermen tegen “agressieve acties van Moskou”. Een woordvoerder van het Pentagon liet weten dat de optie om meer wapens te sturen nog steeds op tafel ligt en dat de Amerikaanse minister van Defensie James Mattis dit plan ondersteunt.

Rusland wordt ervan verdacht tanks en andere geavanceerde wapens te leveren aan de separatisten in het oosten van Oekraïne. Volgens de Russische president Poetin is Rusland wel genoodzaakt wapens te leveren, omdat de Russischtalige bevolking zich daarmee kan verdedigen tegen het regeringsleger in Kiev.

Wapens naar Oekraïne

Sinds de staatsgreep in Kiev is de situatie in Oekraïne ernstig verslechterd. Binnen het land heerst grote verdeeldheid, omdat het Westelijke gedeelte zich meer verwant voelt met Europa en het Oostelijke deel zich meer verbonden voelt met Rusland. De regering in Kiev wordt gesteund door het Westen, terwijl de oostelijke provincies steun krijgen van het Kremlin.

In 2015 hebben de Verenigde Staten onder leiding van president Obama ook al voorgesteld wapens naar Oekraïne te sturen, maar dat plan werd toen niet uitgevoerd vanwege de enorme weerstand bij de belangrijkste Europese regeringsleiders. Duitsland en Frankrijk voelen nog steeds weinig voor het plan om wapens te sturen, maar in andere Europese landen kan het voorstel nu misschien wel op steun rekenen.

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines Insider

De huidige overvloed aan informatie maakt het lastig de rode draad te vinden, laat staan te volgen. Een abonnement op Geotrendlines Insider voorziet u van unieke, objectieve en onafhankelijke insider informatie. Vlijmscherpe analyses, verdiepende achtergrondverhalen, alert services en beursanalyses over allerlei financiële activa en nog veel meer… over geld, goud en geopolitiek!

Als abonnee van Geotrendlines Insider loopt u altijd voor op de mainstream media. Wij helpen u het financiële systeem beter te begrijpen, uw vermogen te beschermen en uw geld te laten groeien.

Klik hier om te abonneren!

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]