Oud-topman IMF: "Wereld niet voorbereid op nieuwe financiële crisis"

Oud-topman IMF: "Wereld niet voorbereid op nieuwe financiële crisis"

De wereld is vandaag de dag minder goed voorbereid op een grote financiële crisis dan tien jaar geleden, zo concludeert voormalig IMF-topman Dominique Strauss-Kahn. In een interview met het Franse persbureau AFP zegt hij dat de kapitaalratio's van banken sinds 2008 weliswaar verbeterd zijn, maar dat deze nog steeds onvoldoende zijn om een grote crisis op te vangen. Ook hebben de maatregelen die sindsdien zijn genomen bijgedragen aan een grotere inkomensongelijkheid en een opmars van populisme.

Volgens de voormalig topman van het IMF ging het mis toen de Amerikaanse overheid Lehman Brothers liet omvallen. De regering probeerde daarmee een statement te maken dat ze de financiële sector niet ten koste van alles zou redden, maar vrij snel daarna bleek dat het omvallen van die ene bank de stabiliteit van het wereldwijde financiële systeem in gevaar had gebracht. Het duurde niet lang voordat verzekeraar AIG met miljarden overeind moest worden gehouden, omdat ze garanties had afgegeven op de hypotheekportefeuilles die waren doorverkocht aan banken en beleggingsfondsen.

Problemen onvoldoende aangepakt

Met verschillende steunmaatregelen wisten overheden en centrale banken een dreigende ineenstorting van het wereldwijde financiële systeem te voorkomen, maar daarmee werden de fundamentele kwetsbaarheden van het systeem niet aangepakt. Toen de wereldeconomie na 2012-2013 weer begon te groeien verdween volgens Strauss-Kahn de urgentie bij overheden om de zwakke plekken bij banken en kredietbeoordelaars aan te pakken. Daardoor zijn we veel minder goed voorbereid op een nieuwe crisis dan we denken.

Een ander probleem is het gebrek aan coördinatie op internationaal niveau. Tien jaar geleden lieten overheden deze rol over aan het IMF, maar het valt volgens Strauss-Kahn nog maar te bezien of landen die taak vandaag de dag nog steeds aan deze organisatie toevertrouwen. Ook helpt het beleid van de Amerikaanse president Trump volgens hem niet mee in het versterken van de wereldeconomie.

Meer ongelijkheid

De opkoopprogramma's van centrale banken en de bailouts door overheden hebben volgens Strauss-Kahn geleid tot een toename in de inkomens- en vermogensongelijkheid. Niet iedereen heeft evenveel geprofiteerd van het economische herstel en het monetaire beleid van centrale banken, met als gevolg dat wereldwijd het populisme en de politieke tegenstellingen zijn toegenomen. De gespannen politieke situatie in de Verenigde Staten en in veel Europese landen houdt volgens de oud-topman van het IMF verband met de crisis.

Dit artikel van Geotrendlines verscheen eerder bij Argentor

Redactie

Redactie

Dit artikel is geschreven door de redactie van Geotrendlines.

Lees alles van Redactie »