Opinie: NOS Journaal van 31 juli 2017

Opinie: NOS Journaal van 31 juli 2017

Olav ten Broek kijkt met een kritische blik naar het NOS Journaal en publiceert zijn bevindingen op de website Soeverein Europa. Met zijn toestemming plaatsen we zijn commentaar ook op Geotrendlines. Laat ons weten wat jullie van deze bijdrage vinden. Reageren kan onder het artikel of per email via [email protected]. Wilt u meer van Olav lezen? Volg hem dan op Facebook.

NOS Journaal van 31 juli 2017

Vandaag geen verbijstering over wat het NOS-journaal ons te melden heeft. Het lijkt wel komkommertijd. Maar dat is er niet. Er gebeurt genoeg in de wereld. Het is vandaag beter om te kijken wat het NOS-journaal niet te melden heeft.

Goed, we zijn bijgepraat over de sloppenwijken in Brazilië (Rio de Janeiro) en in Nederland (Zundert), over de immigratie van 11.000 asielzoekers en 20.000 mensen uit voornamelijk EU-landen zoals Bulgarije en de Baltische Staten (kennelijk is het daar ook geen paradijs onder Brussels bestuur).

Wat onderbelicht werd was natuurlijk de Amerikaanse wet die drie dagen geleden werd aangenomen met betrekking tot vergaande sancties tegen Rusland, Noord-Korea en Iran. Het zijn vooral de sancties tegen Rusland die de Europese Unie zullen schaden, want voor onze gasvoorziening zijn we afhankelijk van Russisch gas. Daarvoor wordt in een Russisch-Duitse joint venture het project Nord Stream 2 uitgevoerd, wat een miljardenopdracht is voor Duitse bedrijven en na 2019 onze gasvoorziening zeker stelt, want nu zijn we helaas afhankelijk van een onstabiel land als Oekraïne dat niet alleen de gasleidingen verwaarloost, maar waar bovendien flink wat gas "verdwijnt".

Dat de NOS dit onderwerp niet behandelt is bizar. In Duitsland zijn de afgelopen dagen de kranten ontploft. Minister van Economische Zaken Brigitte Zypries verklaarde vandaag dat ze zich niet neerlegt bij de sancties uit Washington. “Jammer dat er niets met ons is besproken en dat Amerika zichzelf daarmee isoleert”.

De Duits-Russische handel groeide juist goed het afgelopen jaar, met 20%. In een gisteren gehouden onderzoek bleek dat driekwart van de Duitsers helemaal niets voelt voor sancties tegen Rusland en al helemaal niet als die door een buitenlandse mogendheid aan de andere kant van de oceaan zonder overleg of duidelijke redenen worden afgedwongen. Hier komt de positie van Angela Merkel in het geding, ze kan zich immers niet eindeloos als een schoothond van Washington blijven opstellen.

Ook EU-president Jean-Claude Juncker zei onlangs dat hij vergeldingsmaatregelen gaat overwegen wegens de schade die de Amerikaanse sancties zullen veroorzaken aan het Europese bedrijfsleven en energievoorziening. Dat is harde taal voor de EU die zich meestal moeiteloos en schaamteloos laat dicteren door Washington.

Het is dan ook te gek voor woorden. Stelt u zich eens voor dat de Europese Unie sancties gaat opleggen aan Mexico en aan Canada als ze handel willen drijven met de VS, terwijl de redenen daarvoor opzettelijk vaag worden gehouden. Ten aanzien van Rusland gaat het om “bemoeienis met de presidentsverkiezingen” (waar nog geen spatje bewijs voor geleverd is), om “annexatie van de Krim” (wat een wettige, vreedzame transitie was waar de VS helemaal niets mee te maken heeft) en “Russische hulp aan Syrië” (soevereine landen waar de VS ook al niets over te zeggen heeft, laten we eens kijken wat de VS zelf uitspookt).

Dan Iran. De Amerikaanse sancties zijn het gevolg van het Iraanse kernprogramma dat zich niet verhoudt met het Non-Proliferatieverdrag. Iran wijst er al jaren fijntjes op dat de VS ten tijde van de Sjah (1954-1979) jarenlang aan Iran kennis over atoomwapens, productiefaciliteiten en splijtstoffen heeft overhandigd. Bovendien hebben de VS kernwapens ter beschikking gesteld aan Israël (ook al in strijd met het non-proliferatieverdrag), kernwapens waarmee Iran openlijk wordt bedreigd. Sinds een verspreking van Hillary Clinton tijdens de presidentsverkiezingen weten we nu ook hoeveel kernwapens Israël bezit: 140. Ik zou Israël maar eens gaan sanctioneren. Nu we het er toch over hebben: Nederland heeft 40 kernbommen op haar grondgebied, waar we niets over te zeggen hebben. Dat maakt ons land tot doelwit.

Ten slotte Noord-Korea. Officieel is de VS nog altijd, sinds 1950, in oorlog met dat land. In 1953 werd een wapenstilstand getekend, maar geen vrede. De VS kan dan ook zonder oorlogsverklaring (of wat voor verklaring dan ook) op elk moment Noord-Korea aanvallen en heeft voldoende aangetoond daartoe in staat te zijn.

De enige manier voor Noord-Korea om dat te verhinderen is het zorgen voor een leger waar de VS niet zomaar omheen kan. Sterker nog: als Kim Jong-Un geen sterk leger zou hebben, dan was zijn land allang van de kaart geveegd. Noord-Korea grenst namelijk aan zowel China als Rusland en is dus van groot strategisch belang. Daarnaast heeft het land rijke steenkoolvoorraden en schijnt het over grote voorraden zeldzame aardmetalen te beschikken.

De Koreanen zijn niet vergeten dat de door de VS-geleide coalitie tussen 1950 en 1953 zo'n drie miljoen mensen hebben afgeslacht. Dat van de 22 Noord-Koreaanse steden er 18 totaal verwoest waren en 4 voor meer dan de helft. Dat de stuwdammen gebombardeerd werden met de bedoeling het land te laten verhongeren. Dat Douglas MacArthur serieus overwoog om met atoomwapens de totale armageddon te starten en dat in de laatste maanden van de oorlog de Amerikaanse bommenwerpers hun lading boven de zee afwierpen omdat er op land gewoon niets meer te vernietigen viel.

En o ja: Noord-Korea ligt binnen het bereik van 450 gebruiksklare Amerikaanse 'Minuteman'-intercontinentale ballistische raketten met atoomkoppen.

President Trump moet de wet die de sancties in werking stellen nog ondertekenen, maar of hij dat wel of niet doet is eigenlijk onbelangrijk. Die sancties komen er toch wel, want zowel bij de Republikeinen als bij de Democraten is een ruime meerderheid voorstander.

Rusland reageert zoals altijd voorzichtig. Allereerst worden 755 Amerikaanse diplomatieke medewerkers het land uit gezet en worden opslagfaciliteiten en ambassadegebouwen afgenomen. Feitelijk wordt de Amerikaanse diplomatieke missie op hetzelfde niveau gebracht als de Russische in Washington DC.

De plaatsvervangend minister van Buitenlandse Zaken van Rusland, Sergei Ryabkov, gaf deze week aan dat de sancties uiteindelijk de dollarhegemonie zullen aantasten. Rusland wordt op deze manier vanzelf gedwongen een andere munt te gaan gebruiken.

Verder zijn er wat suggesties geopperd zoals “laat de Amerikanen maar te paard naar het ISS gaan”, want zonder Russische draagraketten komt er geen Amerikaan meer in het internationale ruimtestation. Vermoedelijk om die reden is in de sanctionerings-wet een uitzondering gemaakt. Handel met aartsvijand Rusland mag niet, maar NASA valt buiten de sancties. Ja ja...

De NOS vergat vanavond u dit te vertellen, dus doe ik het maar.

De NOS had wel aandacht voor de terugkeer van presentator Jon Stewart bij The Daily Show. Nou, dat is belangrijk nieuws. Een presentator waar u nooit van heeft gehoord, op een ander continent, die een nieuwsshow heeft waar u nooit naar kijkt. Fijn dat we dat weten. Reuze interessant.

Olav ten Broek

Redactie

Redactie

Dit artikel is geschreven door de redactie van Geotrendlines.

Lees alles van Redactie »