Oostenrijk stuurt geen Russische diplomaten weg

Oostenrijk doet niet mee aan het uitzetten van Russische diplomaten, tot ongenoegen van een aantal andere Europese landen. De regering van bondskanselier Sebastian Kurz staat neutraal in deze kwestie en is van mening dat Oostenrijk een brug moet zijn tussen het westen en het oosten en dat daarom alle communicatiekanalen naar Moskou open moeten blijven.

Met deze positie neemt de 31-jarige bondskanselier afstand van de gecoördineerde actie van verschillende Europese landen om Russische diplomaten weg te sturen. In totaal hebben meer dan 25 bondgenoten van het Verenigd Koninkrijk aangekondigd diplomaten het land uit te sturen, waarbij het in totaal gaat om meer dan 140 personen. Ook kwam de NAVO met maatregelen tegen Rusland.

Kritiek

Het besluit van Kurz komt hem op veel kritiek te staan in andere Europese landen. De Zweedse ministerie van Buitenlandse Zaken Carl Bildt beklaagde via twitter dat het afwijken van het standpunt van de Europese meerderheid niet past bij een EU-lidmaatschap.

Ook Europarlementariër Artik Pabrik, die in het verleden de functie van minister van Buitenlandse Zaken van Letland vervulde, kon het standpunt van bondskanselier Kurz niet waarderen. Hij vraagt zich af of er nog andere Europese maatregelen zijn die volgens Kurz niet van toepassing zijn op Oostenrijk.

Oostenrijk kiest neutrale positie

Verschillende Europese landen zijn van mening dat Rusland verantwoordelijk is voor de vergiftiging van de voormalig dubbelspion Skripal en zijn dochter, maar tot op heden zijn er nog geen harde bewijzen boven tafel gekomen. Desondanks heeft een groot aantal bondgenoten van het Verenigd Koninkrijk én de NAVO al maatregelen aangekondigd.

De regering in Oostenrijk neemt afstand van deze maatregelen en kiest voor een neutrale positie. Dat Oostenrijk een goede relatie met Rusland belangrijk vindt blijkt ook wel uit het feit dat het land in 2014 al zeer kritisch stond tegenover sancties tegen Rusland. Ook klinken er in Oostenrijk al enige tijd geluiden om deze sancties terug te draaien en de handelsbetrekkingen met Rusland weer te normaliseren.

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines is een onafhankelijk platform voor geopolitiek en economisch nieuws en dat betekent dat wij uit principe geen geld accepteren van overheidsinstanties, niet-gouvernementele organisaties of van adverteerders die rechtstreeks op onze site willen adverteren. Met uw donatie kunnen we de site verder ontwikkelen en kunnen we ons nieuwsaanbod uitbreiden. Zo houden we de site vrij van advertenties en blijven wij onafhankelijk van andere financiële bronnen. Klik hier om te doneren!Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in de werking van het geldsysteem.