Oorlog en industriebeleid (Deel 2)

De oorlog in Oekraïne heeft een economische oorlog ontketend die de machtsverhouding in de wereld volledig op zijn kop kan zetten. Europa kan niet langer vertrouwen op goedkope energie uit Rusland, terwijl de Verenigde Staten de confrontatie met China opzoeken. Daardoor dreigen twee belangrijke steunpilaren onder het rijke Westen weg te vallen. Europese landen worstelen nu met torenhoge energieprijzen, terwijl de VS met vuur spelen door zich – tegen het zere been van Rusland en China – te mengen in Oekraïne en Taiwan.

De in financiële kringen bewierookte Kredietanalist Zoltan Pozsar (Credit Suisse) beschrijft in zijn nieuwste analyse wat dit allemaal betekent voor de machtsverhoudingen in de wereld. Hij toont aan hoe kwetsbaar de VS en Europa zich hebben gemaakt door volledig te vertrouwen op outsourcing van arbeid en industrie, just-in-time financiering en exorbitant privilege. Nu de wereldorde uiteen dreigt te vallen en nieuwe economische allianties zich vormen, moet het Westen zich voorbereiden en haar industriële soevereiniteit terugwinnen. Maar dat zal niet gaan zonder een transitie naar een nieuw monetair systeem…

We hebben de scherpe en uitgebreide analyse van Pozsar vertaald. Hieronder volgt het tweede deel van deze must read. Lees hier het eerste deel van de vertaling en klik hier voor het derde en laatste deel.

Verder lezen?

Onze artikelen zijn tot een paar uur na publicatie voor iedereen toegankelijk. Daarna alleen voor abonnees. Wilt u ook toegang tot alle Geotrendlines artikelen? Klik dan hier om te abonneren.

Abonneer nu!

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]