‘Olieprijs naar $30 per vat zonder verlenging deal’

De olieprijs kan naar $30 per vat als de internationale afspraken over de oliemarkt niet worden verlengd. Dat zei de Russische minister van Energie Alexander Novak maandag in een verklaring tegenover de pers. Hij verwacht een groot overschot op de oliemarkt als internationale afspraken over de productie niet verlengd worden of als de wereldwijde handelsoorlog intensiveert.

Volgens Novak moet Rusland de oliemarkt nauwlettend in de gaten houden in de aanloop naar het besluit over de productie in juli. De vraag is of Rusland zal instemmen met het OPEC+ akkoord dat eind vorig jaar werd gesloten. De belangrijkste olieproducerende landen besloten toen de productie in de eerste zes maanden van dit jaar met 1,2 miljoen vaten per dag te verlagen.

OPEC

Op 25 en 26 juni komen de belangrijke olieproducerende landen opnieuw bijeen om te praten over een verlenging van deze deal. Rusland kan instemmen met een productiebeperking (om daarmee de olieprijs hoog te houden) of besluiten de productie op te schroeven en marktaandeel te vergroten. In dat laatste geval komt er meer neerwaartse druk op de olieprijs.

Ook de Russische minister van Financiën Siluanov zei begin deze week dat hij een daling van de olieprijs niet uitsluit. Hij verwacht dat de prijs naar $40 per vat daalt als een internationaal akkoord over de olieproductie uitblijft, zeker als de handelsoorlog de markt onder druk zet. De Russische regering hanteert een olieprijs van $40 per vat in haar begroting.

Rusland behoort samen met de Verenigde Staten en Saoedi-Arabië tot de drie grootste olieproducenten ter wereld. De Verenigde Staten en Rusland zijn geen lid van de OPEC en hebben dus meer ruimte om een eigen strategie te volgen.

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines Insider

De huidige overvloed aan informatie maakt het lastig de rode draad te vinden, laat staan te volgen. Een abonnement op Geotrendlines Insider voorziet u van unieke, objectieve en onafhankelijke insider informatie. Vlijmscherpe analyses, verdiepende achtergrondverhalen, alert services en beursanalyses over allerlei financiële activa en nog veel meer… over geld, goud en geopolitiek!

Als abonnee van Geotrendlines Insider loopt u altijd voor op de mainstream media. Wij helpen u het financiële systeem beter te begrijpen, uw vermogen te beschermen en uw geld te laten groeien.

Klik hier om te abonneren!

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]