Obligatiekoersen kelderen, rente loopt weer op

Het coronavirus vraagt om ingrijpende maatregelen en dat betekent dat overheden de economie met miljarden moeten ondersteunen. Landen laten hun begrotingstekorten verder oplopen, met als gevolg dat beleggers weer nerveus worden. Zo is de rente op staatsobligaties over de hele linie de afgelopen dagen weer aanzienlijk gestegen. Dat betekent dat de waarde van het schuldpapier momenteel keldert.

Het meest extreme voorbeeld is de Italiaanse staatslening. Stond de 10-jaars rente in februari nog onder de 1%, inmiddels is de rente omhoog geschoten tot bijna 3%. Ondertussen schoot de Duitse 10-jaars rente omhoog van een historisch dieptepunt van -0,85% naar -0,3%. Dat is nog steeds laag, maar deze plotselinge beweging zal ongetwijfeld veel pijn doen bij beleggers die hun risico’s op de beurs met staatsobligaties afdekken.

Rente staatsobligaties schiet omhoog

Ook in de Verenigde Staten schiet de rente weer omhoog. De Amerikaanse 10-jaars rente, die eerder deze maand een historisch dieptepunt van minder dan 0,5% bereikte, schoot omhoog naar meer dan 1,1%. Dat is een verdubbeling van de rente vanaf het dieptepunt, wat betekent dat ook het Amerikaanse schuldpapier in waarde daalt.

Deze ontwikkeling laat zien dat beleggers zich zorgen beginnen te maken over de kredietwaardigheid van overheden. Overheden nemen de verliezen van het bedrijfsleven op hun rekening, maar kunnen zij die last wel dragen? De stijging van de Italiaanse rente naar 3% laat zien dat de stress ook op de obligatiemarkt toeneemt.

Zijn staatsobligaties nog wel een veilige haven? Of zullen centrale banken dit probleem uiteindelijk bestrijden door nog meer geld bij te drukken en nog meer staatsschuld op te kopen? Met dat scenario moeten we nu serieus rekening houden…

Lees ook:

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines Insider

De huidige overvloed aan informatie maakt het lastig de rode draad te vinden, laat staan te volgen. Een abonnement op Geotrendlines Insider voorziet u van unieke, objectieve en onafhankelijke insider informatie. Vlijmscherpe analyses, verdiepende achtergrondverhalen, alert services en beursanalyses over allerlei financiële activa en nog veel meer… over geld, goud en geopolitiek!

Als abonnee van Geotrendlines Insider loopt u altijd voor op de mainstream media. Wij helpen u het financiële systeem beter te begrijpen, uw vermogen te beschermen en uw geld te laten groeien.

Klik hier om te abonneren!

Gerelateerd:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]