Nord Stream zoekt financiering bij Chinese banken

Nord Stream AG, het bedrijf achter de ontwikkeling van de nieuwe Nord Stream 2 pijpleiding, is met een aantal Chinese banken in gesprek om geld binnen te halen voor de financiering van het project. Dat schrijft de Russische krant Vedomosti.

De aanleg van deze nieuwe pijpleiding door de Oostzee zal naar verwachting €9,5 miljard kosten, waarvan het Russische Gazprom de helft voor haar rekening neemt. Het bedrijf heeft goede hoop dat ook banken in Rusland een bijdrage zullen leveren aan de financiering van het project.

Nord Stream 2

De Nord Stream 2 verdubbelt de transportcapaciteit van de directe verbinding tussen Rusland en Duitsland naar 110 miljard kubieke meter aardgas op jaarbasis. De aanleg van deze nieuwe pijpleiding ligt in bepaalde delen van Europa gevoelig, omdat deze concurreert met bestaande transportroutes via Oekraïne en met het nieuwe netwerk voor vloeibaar aardgas (LNG) dat Polen de laatste jaren heeft aangelegd om aardgas uit de Verenigde Staten te ontvangen.

In april bereikte Nord Stream AG overeenstemming met vijf Europese energiebedrijven over de verdeling van de totale kosten voor de aanleg van de pijpleiding. Tot ongenoegen van de Verenigde Staten, die met nieuwe sancties dreigen voor energiebedrijven die in de nieuwe pijpleiding investeren.

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]