“Nord Stream 2 wordt gebouwd, ook met sancties”

De Nord Stream 2 pijpleiding zal er komen, ook als de Verenigde Staten besluiten om sancties op te leggen aan de bedrijven die deelnemen aan dit project. Dat zei de Russische minister van Energie, Alexander Novak, tijdens de World Energy Week in Milaan.

“We hopen dat er geen aanvullende sancties komen, maar ook al zouden ze er komen dan nog zal het project voltooid worden. Het aanleggen van de pijpleiding is al begonnen.”

De Nord Stream 2 is een 1.225 kilometer lange pijpleiding door de Oostzee, waarmee Rusland veel meer aardgas naar Europa kan exporteren. Deze pijpleiding volgt dezelfde route als de eerste Nord Stream en zorgt dus voor een verdubbeling van de transportcapaciteit van 55 naar 110 miljard kubieke meter. Alle vergunningen voor de aanleg van de pijpleiding zijn inmiddels rond en het bedrijf Allseas is begonnen met de aanleg van de pijpleiding. De Nord Stream 2 zal naar verwachting eind volgend jaar gereed zijn.

Route van de Nord Stream 2 (Bron: Gazprom)

Nord Stream 2

Volgens Rusland en de vijf Europese energiebedrijven die aan dit project werken is de Nord Stream 2 een puur economisch project, omdat het aardgas dat vanuit Rusland via pijpleidingen wordt aangevoerd het meest voordelig is. Ook verwacht men dat de vraag naar aardgas in Europa zal toenemen, terwijl de Europese productie daalt. De Nord Stream 2 moet dus de toekomstige energiebehoefte van Europese landen veiligstellen.

Tegenstanders vinden we onder meer in de Baltische Staten, Polen en Oekraïne. Deze landen zijn van mening dat Europa met de bouw van nog een pijpleiding te afhankelijk wordt van aardgas uit Rusland en zoeken diversificatie richting vloeibaar aardgas. Deze landen zoeken meer toenadering tot de Verenigde Staten, dat haar aardgas met schepen naar Europa wil exporteren. Volgens de Russische president Poetin is het aardgas uit de Verenigde Staten al met al ongeveer 30% duurder dan het aanbod uit Rusland.

De Amerikaanse regering is fel tegenstander van het project en dreigt met sancties tegen de bedrijven die aan het project deelnemen. Voormalig minister van Buitenlandse Zaken in de Verenigde Staten, Rex Tillerson, noemde de Nord Stream 2 een bedreiging voor de Europese energieveiligheid.

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines Insider

De huidige overvloed aan informatie maakt het lastig de rode draad te vinden, laat staan te volgen. Een abonnement op Geotrendlines Insider voorziet u van unieke, objectieve en onafhankelijke insider informatie. Vlijmscherpe analyses, verdiepende achtergrondverhalen, alert services en beursanalyses over allerlei financiële activa en nog veel meer… over geld, goud en geopolitiek!

Als abonnee van Geotrendlines Insider loopt u altijd voor op de mainstream media. Wij helpen u het financiële systeem beter te begrijpen, uw vermogen te beschermen en uw geld te laten groeien.

Klik hier om te abonneren!

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]