Nord Stream 2 krijgt geen uitzonderingspositie van Duitse netbeheerder

Nord Stream 2 krijgt geen uitzonderingspositie van Duitse netbeheerder

De Nord Stream 2 pijpleiding krijgt geen uitzondering op de Europese richtlijnen voor de energiemarkt. Dat heeft de Duitse netbeheerder onlangs besloten. Dit betekent dat er ook voor deze nieuwe pijpleiding een strikte scheiding moet komen tussen eigenaar en exploitant. Het is een tegenvaller voor Gazprom en de vijf Europese energiebedrijven achter dit project. Door dit besluit zal het langer duren voordat men de pijpleiding kan exploiteren.

De Europese Raad ging in april 2019 al akkoord met een wijziging voor de Europese richtlijnen op de gasmarkt, waardoor ook pijpleidingen naar landen buiten de unie onder de Europese regels zouden vallen. Gazprom en de vijf Europese energiebedrijven hoopten de deadline voor deze aanpassing (23 mei 2019) te halen, maar door vertraging is dat niet gelukt. Eerst liep het project vertraging op door bezwaren van Denemarken, daarna door Amerikaanse sancties.

Nord Stream 2

Dat de Nord Stream 2 pas eind dit jaar of volgend jaar gereed is betekent dat deze nieuwe pijpleiding onder de nieuwe Europese regelgeving moet vallen, zo oordeelde de Duitse netbeheerder. Daarmee legde ze het argument dat het project in economische zin al functioneel is naast zich neer.

Het gevolg van dit besluit is dat men bij ingebruikname van de pijpleiding moet voldoen aan Europese regulering. Dit betekent dat Gazprom de Nord Stream 2 open moet stellen voor iedereen die aardgas wil leveren via deze pijpleiding. Het gevolg van dit besluit is dat het langer kan duren voordat de volledige capaciteit van 55 miljard kubieke meter gas op jaarbasis wordt benut.

Eind vorig jaar legde Allseas haar werkzaamheden aan de pijpleiding onder druk van Amerikaanse sancties neer. Begin deze maand arriveerde een Russisch schip om het laatste segment van 147 kilometer bij het Deense eiland Bornholm af te maken. Volgens Poetin is de Nord Stream 2 begin volgend jaar gereed.

Frank Knopers

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

Lees alles van Frank Knopers »