Geen bewijs van Russische rol in vergiftiging Skripal

De chemische onderzoeksfaciliteit van Porton Down heeft niet kunnen vaststellen dat het zenuwgas waarmee de Skripals vergiftigd zijn uit Rusland afkomstig was. In een interview met Sky News zegt directeur Gary Aitkenhead dat het gebruikte zenuwgas inderdaad novichok of een daarvan afgeleid product was, maar dat de bron niet geïdentificeerd kon worden.

Aitkenhead weerlegt de mogelijkheid dat het zenuwgas afkomstig zou zijn geweest van zijn eigen onderzoeksfaciliteit, een scenario dat door Rusland niet uitgesloten wordt. Het blijft dus onduidelijk waar het zenuwgas vandaan komt en wie het uiteindelijk gebruikt heeft om de Skripals te vergiftigen. Volgens de Russische regering kan het gebruikte novichok zenuwgas in twintig verschillende landen geproduceerd worden.

Volgens de Britse regering zijn er sterke vermoedens en aanwijzingen dat Rusland verantwoordelijk moet worden gehouden voor deze aanslag, een beschuldiging die door verschillende bondgenoten werd overgenomen en die hebben geleid tot een grootschalige uitzetting van Russische diplomaten.

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]