Nieuw voorstel BIS onderkent onmacht centrale banken

De rol van centrale banken is de afgelopen decennia radicaal veranderd. Van centrale rol in de bepaling van de geld- en krediethoeveelheid, zijn ze afgedreven naar een veel minder centrale plaats in het mondiale financiële systeem. Deze transformatie beschrijven we uitgebreid in ons boek ‘Van Goud tot Bitcoin!’.

Het gevolg van deze transformatie is dat centrale banken geen effectieve instrumenten meer hebben om de economie te stimuleren of crises te voorkomen. Sterker, hun ad hoc beleid maakt het financiële systeem alleen maar instabieler, zoals we in meerdere analyses al hebben beschreven. Zijn de kredietmarkten nog te stabiliseren na een nieuwe crisis zoals in maart 2020, of zijn ze inmiddels too-big-to-save?

Verder lezen?

Onze artikelen zijn tot een paar uur na publicatie voor iedereen toegankelijk. Daarna alleen voor abonnees. Wilt u ook toegang tot alle Geotrendlines artikelen? Klik dan hier om te abonneren.

Abonneer nu!

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Sander Boon

drs. Sander Boon is politicoloog. Hij is een gedreven politiek-economisch en monetair analist die verder kijkt en dieper graaft en daardoor vaak verborgen verbanden ontdekt. Hierdoor heeft hij een unieke kijk op sociaal-maatschappelijke, politiek-economische en monetaire trends en ontwikkelingen.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]