Nederland voor het eerst netto importeur van aardgas

Nederland was in 2018 voor het eerst in de geschiedenis een netto importeur van aardgas, zo blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. Door het terugschroeven van de aardgasproductie in Groningen moest er meer aardgas uit het buitenland worden geïmporteerd. Vorig jaar exporteerde ons land voor €9,8 miljard aan gas, terwijl de import op €12 miljard uitkwam. Dat is een tekort van €2,1 miljard.

Om de daling van de binnenlandse gasproductie op te vangen wordt er steeds meer gas geïmporteerd, voornamelijk uit Noorwegen en Rusland. In 2018 kwam bijna 56 miljard kubieke meter uit het buitenland, een verdubbeling ten opzichte van 2012. Vooral de laatste jaren is de import sterk toegenomen, zoals onderstaande grafiek van het CBS laat zien.

Nederland importeert de laatste jaren steeds meer aardgas (Bron: CBS)

Import van aardgas neemt toe

Door de strenge winter en de dalende gasproductie moest Nederland voor €2,1 miljard aan gas importeren. Die importrekening zal de komende jaren verder toenemen, omdat de productie in Groningen verder wordt teruggebracht. Tegelijkertijd zal de vraag naar gas toenemen, zo becijferen onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen.

De transitie naar duurzame energiebronnen als zon en wind zorgt voor grotere fluctuaties in de energieproductie. Ook zal de vraag naar elektriciteit toenemen door woningen van het aardgas af te halen. Om de groeiende vraag naar elektriciteit op te vangen zullen er juist meer gascentrales nodig zijn, zo concludeerden de onderzoekers.

Meer aardgas uit Rusland?

Nederland wordt meer afhankelijk van gas uit het buitenland en investeert daarom in alternatieve leveranciers. Zo was ons land nauw betrokken bij de aanleg van de eerste Nord Stream, die in 2011 in gebruik werd genomen. Deze pijpleiding heeft een capaciteit van 55 miljard kubieke meter aardgas op jaarbasis.

De verwachting is dat Nederland in de toekomst meer gas uit Rusland zal importeren. Zo investeert Shell samen met vier andere Europese energiebedrijven in de Nord Stream 2. Met deze nieuwe pijpleiding kunnen Europese landen in de toekomst meer gas uit Rusland importeren.

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines is een onafhankelijk platform voor geopolitiek en economisch nieuws en dat betekent dat wij uit principe geen geld accepteren van overheidsinstanties, niet-gouvernementele organisaties of van adverteerders die rechtstreeks op onze site willen adverteren. Met uw donatie kunnen we de site verder ontwikkelen en kunnen we ons nieuwsaanbod uitbreiden. Zo houden we de site vrij van advertenties en blijven wij onafhankelijk van andere financiële bronnen. Klik hier om te doneren!Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in de werking van het geldsysteem.