Nederland voor het eerst netto importeur van aardgas

Nederland was in 2018 voor het eerst in de geschiedenis een netto importeur van aardgas, zo blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. Door het terugschroeven van de aardgasproductie in Groningen moest er meer aardgas uit het buitenland worden geïmporteerd. Vorig jaar exporteerde ons land voor €9,8 miljard aan gas, terwijl de import op €12 miljard uitkwam. Dat is een tekort van €2,1 miljard.

Om de daling van de binnenlandse gasproductie op te vangen wordt er steeds meer gas geïmporteerd, voornamelijk uit Noorwegen en Rusland. In 2018 kwam bijna 56 miljard kubieke meter uit het buitenland, een verdubbeling ten opzichte van 2012. Vooral de laatste jaren is de import sterk toegenomen, zoals onderstaande grafiek van het CBS laat zien.

Nederland importeert de laatste jaren steeds meer aardgas (Bron: CBS)

Import van aardgas neemt toe

Door de strenge winter en de dalende gasproductie moest Nederland voor €2,1 miljard aan gas importeren. Die importrekening zal de komende jaren verder toenemen, omdat de productie in Groningen verder wordt teruggebracht. Tegelijkertijd zal de vraag naar gas toenemen, zo becijferen onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen.

De transitie naar duurzame energiebronnen als zon en wind zorgt voor grotere fluctuaties in de energieproductie. Ook zal de vraag naar elektriciteit toenemen door woningen van het aardgas af te halen. Om de groeiende vraag naar elektriciteit op te vangen zullen er juist meer gascentrales nodig zijn, zo concludeerden de onderzoekers.

Meer aardgas uit Rusland?

Nederland wordt meer afhankelijk van gas uit het buitenland en investeert daarom in alternatieve leveranciers. Zo was ons land nauw betrokken bij de aanleg van de eerste Nord Stream, die in 2011 in gebruik werd genomen. Deze pijpleiding heeft een capaciteit van 55 miljard kubieke meter aardgas op jaarbasis.

De verwachting is dat Nederland in de toekomst meer gas uit Rusland zal importeren. Zo investeert Shell samen met vier andere Europese energiebedrijven in de Nord Stream 2. Met deze nieuwe pijpleiding kunnen Europese landen in de toekomst meer gas uit Rusland importeren.

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines Insider

De huidige overvloed aan informatie maakt het lastig de rode draad te vinden, laat staan te volgen. Een abonnement op Geotrendlines Insider voorziet u van unieke, objectieve en onafhankelijke insider informatie. Vlijmscherpe analyses, verdiepende achtergrondverhalen, alert services en beursanalyses over allerlei financiële activa en nog veel meer… over geld, goud en geopolitiek!

Als abonnee van Geotrendlines Insider loopt u altijd voor op de mainstream media. Wij helpen u het financiële systeem beter te begrijpen, uw vermogen te beschermen en uw geld te laten groeien.

Klik hier om te abonneren!

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]