NAVO ziet dreiging uit Rusland en China toenemen

De toenemende militaire kracht van China en een ‘heropleving’ van Rusland zullen de komende jaren een steeds grotere uitdaging vormen voor de NAVO, zo schrijft het trans-Atlantische militaire verbond in een nieuw rapport. Zelfs een wapenwedloop zoals in de Koude Oorlog zou niet meer uitgesloten zijn.

In het rapport, dat eens in de vier jaar naar buiten wordt gebracht, staan de twintig belangrijkste wereldwijde trends die volgens de NAVO van invloed kunnen zijn op de militaire alliantie. Onder meer kunstmatige intelligentie, cyberaanvallen, klimaatverandering en een groeiende ongelijkheid in de wereld worden als mogelijke bedreigingen genoemd.

NAVO ziet meer risico’s

Volgens NAVO-generaal Denis Mercier zijn de risico’s vandaag de dag groter dan in 2013, toen het vorige rapport werd uitgebracht. Komend voorjaar komt er nog een rapport uit, waarin de militaire alliantie uiteenzet hoe ze de hierboven genoemde uitdagingen wil aanpakken. Daarover zei hij het volgende in een interview met Reuters.

“We zien een aanzienlijke toename in het risico van een conflict tussen landen. Een globaal bewustzijn is belangrijker dan ooit tevoren. We moeten klaar staan voor alle soorten scenario’s.”

Opvallend is dat de NAVO niet alleen de militaire expansie van andere landen als een dreiging ziet, maar ook de wereldwijde toename in schulden en het afnemende vertrouwen in financiële instellingen. Zelfs natuurrampen worden genoemd als risicofactoren voor de veiligheid.

Veiligheidsdilemma

De militaire alliantie spreekt in haar rapport van een veiligheidsdilemma, dat sinds de ontwikkelingen in Oekraïne en de Krim in 2014 verder naar de voorgrond is gekomen. Sindsdien zijn de militaire uitgaven toegenomen en de verwachting is dat deze tot 2045 zullen blijven toenemen.

Het grote risico van het versterken van de militaire kracht is dat andere landen hetzelfde zullen doen. Dat kan tot een wapenrace die doet denken aan de Koude Oorlog. Die strijd is volgens Mercier nu al gaande in de cyberwereld, waar de NAVO nu al voortdurend onder vuur zou worden genomen.

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines Insider

De huidige overvloed aan informatie maakt het lastig de rode draad te vinden, laat staan te volgen. Een abonnement op Geotrendlines Insider voorziet u van unieke, objectieve en onafhankelijke insider informatie. Vlijmscherpe analyses, verdiepende achtergrondverhalen, alert services en beursanalyses over allerlei financiële activa en nog veel meer… over geld, goud en geopolitiek!

Als abonnee van Geotrendlines Insider loopt u altijd voor op de mainstream media. Wij helpen u het financiële systeem beter te begrijpen, uw vermogen te beschermen en uw geld te laten groeien.

Klik hier om te abonneren!

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]