NAVO waarschuwt Turkije voor aanschaf S-400

Turkije moet de gevolgen ondervinden als ze besluit het Russische S-400 raketsysteem te kopen, zo waarschuwde NAVO-generaal Petr Pavel vorige week tijdens een bijeenkomst van de Defense Writers Group in Washington. Volgens de generaal kan het raketsysteem uit Rusland niet geïntegreerd worden met het raketsysteem dat in andere landen van de NAVO wordt gebruikt en moet Turkije “de gevolgen accepteren” als ze inderdaad het Russische raketsysteem op haar grondgebied plaatst. De generaal zei daar het volgende over:

“Het principe van soevereiniteit gaat natuurlijk op in de acquisitie van defensiemateriaal, maar net zoals landen soeverein zijn in het nemen van beslissingen, zo zijn ze ook soeverein in het accepteren van de gevolgen van die beslissing.”

Een maand geleden maakte de Turkse president Erdogan zijn plannen bekend om het Russische S-400 raketsysteem aan te schaffen. Een opvallende keuze, omdat Turkije onderdeel uitmaakt van de NAVO en omdat de verhouding tussen Rusland en de trans-Atlantische militaire alliantie de laatste jaren door de ontwikkelingen in Oekraïne en Syrië verder op scherp is gezet.

‘Geen bedreiging’

Volgens NAVO topman Jens Stoltenberg zijn de plannen van Turkije om het S-400 systeem aan te schaffen niet bedoeld om de alliantie met het Westen tegen te werken. In een interview met Reuters eerder deze maand zei Stoltenberg dat Turkije ook met Italië en Frankrijk in gesprek is voor de aanschaf van een vergelijkbaar raketsysteem.

Turkije heeft volgens de NAVO topman nog geen voorstel heeft gedaan om het Russische S-400 systeem te integreren met het bestaande raketschild in andere NAVO-landen. Ook dat is volgens generaal Pavel een potentieel risico, omdat de aanwezigheid van het S-400 systeem een bedreiging kan vormen voor militair materieel van de NAVO dat op Turks grondgebied gestationeerd is.

Lees ook:

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines Insider

De huidige overvloed aan informatie maakt het lastig de rode draad te vinden, laat staan te volgen. Een abonnement op Geotrendlines Insider voorziet u van unieke, objectieve en onafhankelijke insider informatie. Vlijmscherpe analyses, verdiepende achtergrondverhalen, alert services en beursanalyses over allerlei financiële activa en nog veel meer… over geld, goud en geopolitiek!

Als abonnee van Geotrendlines Insider loopt u altijd voor op de mainstream media. Wij helpen u het financiële systeem beter te begrijpen, uw vermogen te beschermen en uw geld te laten groeien.

Klik hier om te abonneren!

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]