NAVO bedreigt Rusland met preventieve aanval

NAVO bedreigt Rusland met preventieve aanval

Rusland moet stoppen met de ontwikkeling van verboden raketsystemen om een preventieve aanval door de Verenigde Staten te voorkomen. Dat zei de Amerikaanse ambassadeur van de NAVO dinsdag in een persverklaring vanuit het hoofdkwartier van de NAVO in Brussel. Volgens de Amerikaanse overheid ontwikkelt Rusland een raketsysteem dat in strijd is met een verdrag dat tijdens de Koude Oorlog werd ondertekend, maar die beschuldiging wordt door de regering in Moskou steeds ontkend.

De Amerikaanse ambassadeur Kay Bailey Hutchison zei dat de Amerikaanse regering nog steeds streeft naar een diplomatieke oplossing, maar dat ze ook bereid is een militaire aanval te overwegen als Rusland verder gaat met de ontwikkeling van het raketsysteem.

"Op dat moment moeten we kijken naar de mogelijkheden om een raket uit de lucht te halen die al onze landen in Europa kan raken en ook de Verenigde Staten in Alaska. Een tegenmaatregel zou zijn om raketten neer te halen die Rusland in strijd met het verdrag ontwikkelt."

De woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken liet in een reactie weten dat dergelijke uitspraken zeer gevaarlijk zijn en dat er op een later moment een uitgebreide verklaring gegeven zal worden aan de regering in Washington. Tegenover het Russische persbureau TASS zei ze daar het volgende over.

"Het lijkt erop dat de mensen die dergelijke uitspraken doen zich niet realiseren hoeveel verantwoordelijkheid ze hebben en hoe gevaarlijk hun agressieve retoriek is."

Verdrag

De Verenigde Staten en Rusland ondertekenden in 1987 een verdrag over de vernietiging van raketten die op een middellange afstand van 500 tot 5.500 kilometer ingezet kunnen worden. Ook bereikten beide landen een overeenkomst over inspecties van elkaars militaire installaties. Vorig jaar nog vierden de twee grootmachten het 30-jarige bestaan van dit verdrag in de Zwitserse stad Genève.

Dit verdrag is formeel nog steeds van kracht, maar in de praktijk is daar weinig van te merken. In 2002 zegden de Verenigde Staten eenzijdig het Anti-Ballistic Missile Treaty op, een verdrag uit 1972 waarin beide landen afspraken maakten over de beperking van antiballistische raketten. Daarna begon de VS een raketschild te bouwen in Europa, naar eigen zeggen bedoeld om raketten vanuit Iran te kunnen onderscheppen.

Hypersonische raketten

Eerder dit jaar kondigde Poetin een reeks nieuwe hypersonische raketten aan, die niet alleen grote afstanden kunnen overbruggen, maar die ook te snel zijn om onderschept te worden door de huidige luchtafweersystemen van de Verenigde Staten. Volgens Poetin is daarmee de machtsbalans hersteld die door het Amerikaanse raketschild werd verstoord.

De relatie tussen de Verenigde Staten en Rusland verslechterde na de ontwikkelingen in Oekraïne in 2014. De autonome regio van de Krim besloot zich via een referendum aan te sluiten bij Rusland, waardoor dat gebied nu door Rusland gebruikt kan worden om haar militaire positie rondom de Zwarte Zee te versterken. De uitslag van dit referendum wordt door de Verenigde Staten niet gerespecteerd, met als gevolg dat er sancties werden opgelegd. Ook Europa legde sancties op, die ze tot de dag van vandaag ondersteunt.

Frank Knopers

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

Lees alles van Frank Knopers »