Mongolië vervijfvoudigt goudreserves

Mongolië vervijfvoudigt goudreserves

Mongolië heeft dit jaar al 14,4 ton goud gekocht. Dat maakte de centrale bank van het land begin deze week bekend. Dat lijkt niet veel, maar volgens de World Gold Council beschikt het land nu over een goudreserve van ongeveer 18 ton. Vergeleken met twee jaar geleden is de goudvoorraad dus bijna vervijfvoudigd!

De centrale bank kocht het afgelopen jaar goud van zowel financiële instellingen als particulieren. Tegen een goudprijs van $1.476 per troy ounce heeft de goudvoorraad van het land een marktwaarde van ongeveer $850 miljoen. Dat is ruim 20% van de totale reserves van $4 miljard die de centrale bank beheert.

Mongolië breidt goudvoorraad uit

De centrale bank zegt in een toelichting dat goud kopen één van de belangrijkste manieren is om de reserves aan te vullen omdat die de economische stabiliteit in het land versterken. Daarom wil de centrale bank de $4 miljard aan reserves op middellange termijn uitbreiden naar tenminste $6,5 miljard.

Eerder dit jaar lanceerde de centrale bank een campagne om haar goudvoorraad uit te breiden. Zo werden belastingen voor goudmijnen verlaagd en werden particulieren aangemoedigd goud te verkopen. Mede daardoor groeide de totale goudvoorraad naar het hoogste niveau ooit.

Euraziatische landen kopen goud

Steeds meer centrale banken voegen goud aan hun reserves toe. Vooral in de Euraziatische regio. Naast Mongolië hebben ook Kazachstan, Oezbekistan, Kirgizië en Tadzjikistan edelmetaal aan hun reserves toegevoegd. En dan hebben we het nog niet eens over grootschalige aankopen van opkomende grootmachten als China, India en Rusland.

Mongolië breidt haar goudvoorraad uit (Bron: World Gold Council)

Meer landen in Centraal-Azië landen kopen goud (Bron: World Gold Council)

Frank Knopers

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

Lees alles van Frank Knopers »