Missie

Onze visie is dat de wereld momenteel een grote transitiefase ondergaat, waarin bestaande economische, sociale, politieke én geopolitieke structuren radicaal zullen veranderen. We zien een disfunctioneel monetair systeem, waarin centrale banken steeds minder effectief zijn. Voor het eerst zijn centrale banken in de hele Westerse wereld begonnen met het grootschalig opkopen van staatsobligaties, een monetair experiment dat in de hele geschiedenis zijn weerga niet kent.

We zien ook dat verschillende centrale banken hun goudreserves uitbreiden of een substantieel gedeelte van hun goudvoorraad terughalen naar hun eigen land. Dat soort beslissingen worden niet zomaar genomen, maar zijn het resultaat van een uitgebreide analyse van verschillende scenario’s. Ook zien we dat steeds meer landen proberen hun afhankelijkheid van het dollarsysteem te verkleinen door in andere valuta te handelen en door eigen betaalsystemen op te zetten. Dit is een duidelijke trend, die vanuit het perspectief van een multipolaire wereld goed te verklaren is.

Niet alleen op monetair gebied zien we grote veranderingen, ook op geopolitiek gebied. Waren de Verenigde Staten tot voor kort de enige echte supermacht in de wereld, nu lijkt die macht op verschillende vlakken uitgedaagd te worden door nieuwe machtsblokken. In economisch opzicht lijkt China het initiatief van de Verenigde Staten over te nemen, terwijl Rusland op militair vlak haar spierballen heeft laten zien ten aanzien van Oekraine en Syrië.

Naar een multipolaire wereld

We zijn getuige van de transitie van een unipolaire naar een multipolaire wereld, een proces dat gepaard gaat met grote spanningen. Op geopolitiek gebied zien we dat vooral in het Midden-Oosten, maar ook op het grensgebied tussen Europa en Rusland. Op economisch gebied zien we ook een transitie, waarin China het voortouw heeft genomen met grootschalige investeringen in nieuwe Euraziatische handelsroutes en met plannen om olie in haar eigen valuta af te rekenen.

In de zoektocht naar een nieuwe machtsbalans worden verschillende obstakels opgeworpen. Denk aan de opkomst van terreurorganisaties op bepaalde strategische plekken, nieuwe economische sancties en aan de manipulatie van informatiestromen via reguliere nieuwskanalen en sociale media.

De missie van Geotrendlines is om deze trends te ontleden en in een groter perspectief te plaatsen, zonder belang te hebben bij een bepaalde uitkomst. Steunt u dit initiatief, schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief en deel onze artikelen.

Team Geotrendlines

Deel dit artikel:
error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]