Merkel verdedigt Nord Stream 2

Merkel verdedigt Nord Stream 2

Volgens de Duitse bondskanselier Angela Merkel is er geen reden om de Nord Stream 2 tegen te houden. In haar toespraak voor de Munich Security Conference zei ze dat Rusland ook tijdens de Koude Oorlog altijd aardgas heeft geleverd. Ze ziet daarom geen aanleiding om te twijfelen aan de betrouwbaarheid van Russisch gas.

Volgens Merkel moeten Europese landen in gesprek blijven met Oekraïne, zodat het land verzekerd blijft van inkomsten voor doorvoer van aardgas. Ze zegt de zorgen van Oekraïne serieus te nemen, maar waarschuwt er tegelijkertijd voor dat Rusland haar focus mogelijk zal verleggen naar China als Europa haar handelsrelatie met Rusland niet in stand houdt. Ze zei daar het volgende over.

"Nu kom ik op het punt van economische samenwerking. Er is veel discussie over de Nord Stream 2 en ik begrijp Petro Poroshenko die hier zit en zegt 'wij zijn een transitland voor Russisch gas en dat willen we blijven'. En ik heb hem keer op keer verzekerd dat we hem al onze steun zullen geven en zullen onderhandelen, zodat dat ook zo blijft.

Ten tweede, een molecuul Russisch gas blijft een molecuul Russisch gas. Ongeacht of het nou via Oekraïne komt of via de Baltische Zee. Dat is hoe afhankelijk we zijn van Russisch gas. Dat kan niet worden opgelost door te bepalen door welke pijpleiding het komt. Niemand wil eenzijdig afhankelijk zijn van Rusland, maar als we Russisch gas ontvingen tijdens de Koude Oorlog - en niet alleen in de DDR waar ik leefde, maar ook in West-Duitsland - dan zie ik niet in waarom de tijd en de situatie nu zoveel slechter zijn dat we niet langer meer kunnen zeggen dat Rusland een partner is."

Onafhankelijk Europa

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov hield ook een toespraak voor de Munich Security Conference. Daarin benadrukte hij dat Rusland voorstander is van een sterk en soeverein Europa. Volgens Lavrov is het Europese streven naar meer onafhankelijkheid een natuurlijk proces. Hij vraagt zich echter af of Europa die ruimte zal krijgen.

"In tegenstelling tot de overvloedige speculaties heeft Rusland belang bij een sterke, onafhankelijk en open Europese Unie. President Poetin heeft dat niet zo lang geleden nog gezegd, namelijk in november vorig jaar.

Hij benadrukte toen dat het Europese streven naar onafhankelijkheid, zelfredzaamheid en soevereiniteit ten aanzien van defensie en veiligheid iets natuurlijks is. Dat wij dat zien als iets positiefs, vanuit de visie van het versterken van de multipolaire wereld. Of het de EU ook toestemming krijgt om dat te doen, dat is een andere kwestie."

De Amerikaanse vice-president Mike Pence sprak op dezelfde conferentie zijn steun uit voor de landen die zich kritisch opstellen tegenover de Nord Stream 2. Hij herhaalde het Amerikaanse standpunt, namelijk dat Europa met deze nieuwe pijpleiding meer afhankelijk wordt van Rusland. Hij zei daar het volgende over in zijn toespraak.

"De Verenigde Staten staat achter al haar Europese partners die een sterke positie hebben ingenomen tegen de Nord Stream 2. En we zullen andere prijzen die hetzelfde doen."

Nord Stream 2

De Nord Stream 2 is een nieuwe pijpleiding die aardgas rechtstreeks van Rusland naar Duitsland kan transporteren. De pijpleiding loopt parallel aan de bestaande Nord Stream en verdubbeld de capaciteit via deze route van 55 naar 110 miljard kubieke meter aardgas per jaar.

Voorstanders van het project zeggen dat de pijpleiding nodig is om Europa de komende decennia van goedkoop gas te voorzien. Tegenstanders vrezen dat Rusland teveel macht krijgt over Europa en mogelijk de route via Oekraïne zal afsluiten. Op dit moment stroomt het meeste Russische aardgas nog via dat land naar Europa.

Rusland wil minder afhankelijk worden van Oekraïne en bouwt daarom aan nieuwe routes via de Baltische Zee (Nord Stream 2) en de Zwarte Zee (Turkstream). Eind vorig jaar werd het onderzeese gedeelte van de Turkstream voltooid. De Nord Stream 2 wordt momenteel aangelegd en zal naar verwachting eind dit jaar gereed zijn.

Frank Knopers

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

Lees alles van Frank Knopers »