Merkel: “Situatie in Turkije bewijst waarde gemeenschappelijke munt”

De problemen in Turkije en de zorgen over de lira bewijzen volgens de Duitse bondskanselier Angela Merkel de waarde van een gemeenschappelijke munt als de euro. Volgens haar is de euro een waardevolle verdediging tegen de speculaties op de valutamarkt waar Turkije momenteel zoveel last van heeft. Tijdens een bijeenkomst in de Duitse stad Jena zei ze daar het volgende over:

“Op dit soort dagen ben ik blij dat niet ieder land een eigen beleid voert, maar dat we een gezamenlijk Europees doel hebben. Ik ben blij dat we een gemeenschappelijke munt hebben, waar – in tegenstelling tot de situatie in Turkije – niet zo gemakkelijk tegen gespeculeerd kan worden.”

Turkse lira onder druk

De Turkse lira ging de afgelopen week hard onderuit ten opzichte van de euro en de dollar en heeft dit jaar al meer dan 40% van haar waarde verloren. Financiële markten maken zich zorgen over de combinatie van het grote handelstekort van Turkije en de relatief grote schulden in vreemde valuta. Daardoor is de Turkse economie erg kwetsbaar voor de grillen van de markt en voor een eventuele handelsoorlog.

Tijdens de Europese schuldencrisis stond ook de euro onder druk, maar toen duidelijk werd dat de muntunie niet uit elkaar zou vallen herstelde de wisselkoers weer ten opzichte van de dollar. De Eurozone als geheel heeft een overschot op de handelsbalans en heeft dankzij de gemeenschappelijke valuta relatief weinig schulden in vreemde valuta.

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines Insider

De huidige overvloed aan informatie maakt het lastig de rode draad te vinden, laat staan te volgen. Een abonnement op Geotrendlines Insider voorziet u van unieke, objectieve en onafhankelijke insider informatie. Vlijmscherpe analyses, verdiepende achtergrondverhalen, alert services en beursanalyses over allerlei financiële activa en nog veel meer… over geld, goud en geopolitiek!

Als abonnee van Geotrendlines Insider loopt u altijd voor op de mainstream media. Wij helpen u het financiële systeem beter te begrijpen, uw vermogen te beschermen en uw geld te laten groeien.

Klik hier om te abonneren!

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]