Merkel: “Situatie in Turkije bewijst waarde gemeenschappelijke munt”

De problemen in Turkije en de zorgen over de lira bewijzen volgens de Duitse bondskanselier Angela Merkel de waarde van een gemeenschappelijke munt als de euro. Volgens haar is de euro een waardevolle verdediging tegen de speculaties op de valutamarkt waar Turkije momenteel zoveel last van heeft. Tijdens een bijeenkomst in de Duitse stad Jena zei ze daar het volgende over:

“Op dit soort dagen ben ik blij dat niet ieder land een eigen beleid voert, maar dat we een gezamenlijk Europees doel hebben. Ik ben blij dat we een gemeenschappelijke munt hebben, waar – in tegenstelling tot de situatie in Turkije – niet zo gemakkelijk tegen gespeculeerd kan worden.”

Turkse lira onder druk

De Turkse lira ging de afgelopen week hard onderuit ten opzichte van de euro en de dollar en heeft dit jaar al meer dan 40% van haar waarde verloren. Financiële markten maken zich zorgen over de combinatie van het grote handelstekort van Turkije en de relatief grote schulden in vreemde valuta. Daardoor is de Turkse economie erg kwetsbaar voor de grillen van de markt en voor een eventuele handelsoorlog.

Tijdens de Europese schuldencrisis stond ook de euro onder druk, maar toen duidelijk werd dat de muntunie niet uit elkaar zou vallen herstelde de wisselkoers weer ten opzichte van de dollar. De Eurozone als geheel heeft een overschot op de handelsbalans en heeft dankzij de gemeenschappelijke valuta relatief weinig schulden in vreemde valuta.

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines is een onafhankelijk platform voor geopolitiek en economisch nieuws en dat betekent dat wij uit principe geen geld accepteren van overheidsinstanties, niet-gouvernementele organisaties of van adverteerders die rechtstreeks op onze site willen adverteren. Met uw donatie kunnen we de site verder ontwikkelen en kunnen we ons nieuwsaanbod uitbreiden. Zo houden we de site vrij van advertenties en blijven wij onafhankelijk van andere financiële bronnen. Klik hier om te doneren!Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in de werking van het geldsysteem.