Merkel: “Geen oplossing Syrië zonder Rusland, Turkije en Iran”

De situatie in Syrië inmiddels zo omvangrijk geworden dat er geen oplossing mogelijk is zonder Rusland, Turkije en Iran daarbij te betrekken, dat zei de Duitse bondskanselier Merkel woensdag in een toespraak. Landen als Saoedi-Arabië en Jordanië zouden ook aan dat proces moeten deelnemen. Merkel zei ook dat Europa meer zou moeten doen om het geweld in Syrië te stoppen.

In haar toespraak zei de bondskanselier dat er vooruitgang wordt geboekt in de strijd tegen Islamitische Staat, maar dat er nog steeds een strijd tegen terrorisme gevoerd wordt die inmiddels is uitgelopen tot een regionaal conflict van gigantische proporties. Door de complexiteit en omvang van de situatie pleit ze voor een diplomatieke oplossing waar alle bovengenoemde landen in betrokken moeten worden.

Toekomst Syrië nog steeds onzeker

Begin april kwamen de regeringsleiders van Rusland, Iran en Turkije in Ankara bijeen om de toekomst van Syrië te bespreken. Tijdens deze bijeenkomst kwamen de drie landen overeen dat ze alle plannen van separatisten om de soevereiniteit en territoriale integriteit van Syrië te ondermijnen zullen tegenhouden. Ook werd begin dit jaar het Syrian National Dialogue Congress gehouden, een bijeenkomst in de Russische stad Sochi waar in totaal 1.500 vertegenwoordigers van verschillende groepen uit de Syrische maatschappij present waren.

Ondanks deze inspanningen blijft de toekomst van Syrië onzeker. De dreiging van Islamitische Staat is naar de achtergrond verdwenen, maar daarvoor in de plaats werd het land geconfronteerd met diverse Israëlische bombardementen, gericht tegen Iraanse militaire posities op Syrisch grondgebied.

Het geweld in Syrië heeft in de afgelopen zeven jaar het leven geëist van meer dan een half miljoen mensen. Ook sloegen miljoenen mensen op de vlucht, waarvan maar een klein gedeelte naar huis is teruggekeerd.

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]