Merkel: “Europa kan niet langer vertrouwen op bescherming door Verenigde Staten”

Europa kan er niet meer op vertrouwen dat ze door de Verenigde Staten beschermd zal worden en daarom moet Europa het heft in eigen hand nemen. Dat zei de Duitse bondskanselier Angela Merkel donderdag tijdens een bijeenkomst in de Duitse stad Aken, waar ze haar Franse collega Emmanuel Macron feliciteerde met het binnenhalen van de Internationale Karelsprijs.

“Het is niet meer zo dat de Verenigde Staten ons simpelweg zullen beschermen. Europa moet haar bestemming in eigen handen nemen, dat is de taak voor de toekomst”, zo verklaarde de Duitse bondskanselier. Ze voegde eraan toe dat Duitsland samen met Frankrijk ook stappen wil zetten richting een Europese bankenunie en een kapitaalmarktunie, ook al zijn dat volgens haar lastige thema’s.

Deze week zei ook Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, dat de regering in Washington haar kracht verloren heeft en daarmee ook haar invloed over de langere termijn. Hij suggereerde dat Europa meer verantwoordelijkheid op zich neemt ten aanzien van het buitenlandse beleid, het veiligstellen van de vrede en het vinden van politieke oplossingen voor internationale problemen. Eerder zei Juncker ook dat er geen Europese veiligheidsagenda mogelijk is zonder Rusland daarbij te betrekken.

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines is een onafhankelijk platform voor geopolitiek en economisch nieuws en dat betekent dat wij uit principe geen geld accepteren van overheidsinstanties, niet-gouvernementele organisaties of van adverteerders die rechtstreeks op onze site willen adverteren. Met uw donatie kunnen we de site verder ontwikkelen en kunnen we ons nieuwsaanbod uitbreiden. Zo houden we de site vrij van advertenties en blijven wij onafhankelijk van andere financiële bronnen. Klik hier om te doneren!Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in de werking van het geldsysteem.