Mecking: ‘Dit is het begin van een deflatoire crisis’

We staan aan het begin van een ongekende deflatoire crisis. Dat zegt financieel economisch historicus Eric Mecking in een gesprek met Tom Zwitser bij Blue Tiger Studio. De economische fundamenten waren voor deze crisis al verslechterd, maar door het coronavirus komen veel bedrijven nu acuut in de problemen. Bedrijven verliezen niet alleen inkomsten, ook is de vrees dat meer mensen nu de hand op de knip zullen houden.

Dit alles leidt volgens Mecking tot een deflatoire crisis die centrale banken en overheden koste wat kost proberen te voorkomen. Overheden pompen miljarden in de economie om bedrijven te ondersteunen, maar dat is niet voldoende om de totale economische schade op te vangen. Daardoor zal het aantal faillissementen, en daarmee ook de werkloosheid, verder toenemen.

Wantrouwen ten aanzien van overheden neemt toe

Door de economische schade van dit beleid zal het wantrouwen van burgers ten aanzien van overheden toenemen, zo verwacht Mecking. Meer mensen zullen zich afvragen wat er eigenlijk met hun belastinggeld gebeurt. De overheidsmaatregelen zullen steeds meer weerstand oproepen bij burgers, wat kan leiden tot sociale onrust. Mecking noemt als voorbeeld de demonstraties van de gele hesjes in Frankrijk.

Deze crisis brengt ook centrale banken in een lastige positie. Zij proberen het vertrouwen in staatsobligaties hoog te houden, omdat dat het fundament is van ons financiële systeem. Zodra de financiële markten gaan twijfelen aan de kredietwaardigheid van overheden begint dit bouwwerk te wankelen. Daarom hebben verschillende centrale banken miljarden aan nieuwe opkoopprogramma’s gelanceerd.

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines Insider

De huidige overvloed aan informatie maakt het lastig de rode draad te vinden, laat staan te volgen. Een abonnement op Geotrendlines Insider voorziet u van unieke, objectieve en onafhankelijke insider informatie. Vlijmscherpe analyses, verdiepende achtergrondverhalen, alert services en beursanalyses over allerlei financiële activa en nog veel meer… over geld, goud en geopolitiek!

Als abonnee van Geotrendlines Insider loopt u altijd voor op de mainstream media. Wij helpen u het financiële systeem beter te begrijpen, uw vermogen te beschermen en uw geld te laten groeien.

Klik hier om te abonneren!

Gerelateerd:

Redactie

Dit artikel is geschreven door de redactie van Geotrendlines.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]