Maxim Oreshkin: “Rusland moet overstappen op de euro als handelsmunt”

Rusland en Europa zouden moeten overstappen naar euro’s voor het onderlinge handelsverkeer. Dat zei Maxim Oreshkin, de Russische minister van Economische Ontwikkeling, in een interview met Russia Today. Hij merkt op dat de meeste grondstoffen vandaag de dag nog steeds in dollars verhandeld worden, terwijl dat in bepaalde gevallen helemaal niet logisch is. Zo rekent Rusland haar export van olie en gas naar Europese landen nog steeds af in dollars, terwijl dat voor beide landen een vreemde valuta is.

“Overal zien we een daling in het gebruik van de dollar als betaalmiddel. Natuurlijk zijn er grote uitdagingen, zoals bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt. Om hier de handel te veranderen van dollars naar euro’s… dat zal het marktaandeel van de dollar aanzienlijk verminderen.

Ik geloof dat dit een van de gebieden is waarop we samen moeten werken. Rusland is geen dollargebied, Europa is geen dollargebied… Maar om een of andere reden blijven we energie verhandelen in dollars. Ik denk dat we op zijn minst moeten overschakelen op de euro, omdat deze munt meer gebruikelijk is voor zowel Russen als Europeanen.”

Internationale handel in euro’s

Begin deze maand presenteerde de Europese Commissie een voorstel om energiecontracten van Europese landen met andere landen voortaan standaard in euro’s af te rekenen. Op die manier wil men de rol van de euro als internationale handelsmunt versterken. Olie en gas worden momenteel overwegend in dollars afgerekend.

We hebben het onderstaande fragment uit het interview voorzien van Nederlandse ondertiteling. Klik hier voor het volledige interview met Maxim Oreshkin.

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines Insider

De huidige overvloed aan informatie maakt het lastig de rode draad te vinden, laat staan te volgen. Een abonnement op Geotrendlines Insider voorziet u van unieke, objectieve en onafhankelijke insider informatie. Vlijmscherpe analyses, verdiepende achtergrondverhalen, alert services en beursanalyses over allerlei financiële activa en nog veel meer… over geld, goud en geopolitiek!

Als abonnee van Geotrendlines Insider loopt u altijd voor op de mainstream media. Wij helpen u het financiële systeem beter te begrijpen, uw vermogen te beschermen en uw geld te laten groeien.

Klik hier om te abonneren!

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]