Maxim Oreshkin: “Rusland moet overstappen op de euro als handelsmunt”

Rusland en Europa zouden moeten overstappen naar euro’s voor het onderlinge handelsverkeer. Dat zei Maxim Oreshkin, de Russische minister van Economische Ontwikkeling, in een interview met Russia Today. Hij merkt op dat de meeste grondstoffen vandaag de dag nog steeds in dollars verhandeld worden, terwijl dat in bepaalde gevallen helemaal niet logisch is. Zo rekent Rusland haar export van olie en gas naar Europese landen nog steeds af in dollars, terwijl dat voor beide landen een vreemde valuta is.

“Overal zien we een daling in het gebruik van de dollar als betaalmiddel. Natuurlijk zijn er grote uitdagingen, zoals bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt. Om hier de handel te veranderen van dollars naar euro’s… dat zal het marktaandeel van de dollar aanzienlijk verminderen.

Ik geloof dat dit een van de gebieden is waarop we samen moeten werken. Rusland is geen dollargebied, Europa is geen dollargebied… Maar om een of andere reden blijven we energie verhandelen in dollars. Ik denk dat we op zijn minst moeten overschakelen op de euro, omdat deze munt meer gebruikelijk is voor zowel Russen als Europeanen.”

Internationale handel in euro’s

Begin deze maand presenteerde de Europese Commissie een voorstel om energiecontracten van Europese landen met andere landen voortaan standaard in euro’s af te rekenen. Op die manier wil men de rol van de euro als internationale handelsmunt versterken. Olie en gas worden momenteel overwegend in dollars afgerekend.

We hebben het onderstaande fragment uit het interview voorzien van Nederlandse ondertiteling. Klik hier voor het volledige interview met Maxim Oreshkin.

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines is een onafhankelijk platform voor geopolitiek en economisch nieuws en dat betekent dat wij uit principe geen geld accepteren van overheidsinstanties, niet-gouvernementele organisaties of van adverteerders die rechtstreeks op onze site willen adverteren. Met uw donatie kunnen we de site verder ontwikkelen en kunnen we ons nieuwsaanbod uitbreiden. Zo houden we de site vrij van advertenties en blijven wij onafhankelijk van andere financiële bronnen. Klik hier om te doneren!Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in de werking van het geldsysteem.