Maleisië wil bewijs van betrokkenheid Rusland bij MH17

De regering van Maleisië wil hard bewijs zien van de verdenking dat Rusland de MH17 zou hebben neergehaald. Dat zei de premier van het het land, Mahathir Mohammed, eerder deze week tijdens een persconferentie. Hij erkende dat het vliegtuig met een Russische raket was neergehaald, maar voegt eraan toe dat hij niet zeker weet of deze raket ook door Rusland is afgevuurd. Hij merkte op dat Oekraïne ook over dergelijke raketten beschikt.

In een persconferentie met de Japanse Foreign Correspondents Club (FCCJ) zei de premier van Maleisië daar het volgende over.

“Ze verdenken Rusland, maar waar is het bewijs? We weten dat de raket die het vliegtuig neerhaalde een Russisch type raket was, maar die kon ook in Oekraïne gemaakt zijn. Je moet sterk bewijs hebben om te laten zien dat deze door Russen is afgevuurd. Het zouden ook rebellen in Oekraïne kunnen zijn of de Oekraïense overheid, omdat die dezelfde raketten hebben.”

Maleisië wil inzage in onderzoek MH17

De premier van Maleisië zei dat zijn land ook betrokken moet worden bij het onderzoek naar de zwarte doos, omdat het vliegtuig van een Maleisische luchtvaartmaatschappij was en er ook Maleisiërs aan boord zaten.

“We hebben misschien niet de expertise, maar die kunnen we inkopen. Om een of andere reden mocht Maleisië niet de zwarte dozen bekijken om te zien wat er gebeurd was. We weten niet waarom we uitgesloten zijn van het onderzoek, maar van het begin af aan zagen we er al teveel politiek in.

Het idee was niet om uit te zoeken wat er is gebeurd, maar het leek meer geconcentreerd op het beschuldigen van Rusland. Dit is geen neutrale manier van onderzoeken. Had een neutrale partij het onderzocht en een conclusie getrokken, dan was Maleisië bereid geweest de bevindingen te accepteren, maar we hebben hier partijen die politiek belang hebben bij deze kwestie.”

Nederlandse regering wil opheldering

Vlucht MH17 werd op 17 juli 2014 boven het oosten van Oekraïne neergeschoten. Bij deze aanslag kwamen 298 mensen om het leven. Nederland en Australië houden Rusland verantwoordelijk voor deze aanslag. De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok heeft de Maleisische premier om opheldering gevraagd vanwege diens uitspraken.

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines Insider

De huidige overvloed aan informatie maakt het lastig de rode draad te vinden, laat staan te volgen. Een abonnement op Geotrendlines Insider voorziet u van unieke, objectieve en onafhankelijke insider informatie. Vlijmscherpe analyses, verdiepende achtergrondverhalen, alert services en beursanalyses over allerlei financiële activa en nog veel meer… over geld, goud en geopolitiek!

Als abonnee van Geotrendlines Insider loopt u altijd voor op de mainstream media. Wij helpen u het financiële systeem beter te begrijpen, uw vermogen te beschermen en uw geld te laten groeien.

Klik hier om te abonneren!

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]