Maduro verliest toegang tot goud in Londen

Maduro verliest toegang tot goud in Londen

De Britse rechter heeft besloten dat de Venezolaanse president Maduro geen aanspraak mag maken op het goud bij de Bank of England. Venezuela heeft daar nog voor ruim €1,5 miljard aan goudstaven liggen, dat toebehoort aan de nationale goudreserve. Volgens de Britse rechter is Maduro echter niet de legitieme president, omdat de verkiezingen niet eerlijk zouden zijn verlopen.

In 2019 wees het Verenigd Koninkrijk samen met ongeveer zestig andere landen oppositiekandidaat Juan Guaido aan als de legitieme president. Daarmee behoort ook de controle over de goudvoorraad aan hem toe, zo oordeelde de Britse rechter deze week.

President Maduro heeft nog altijd stevig de touwtjes in handen in Venezuela, terwijl oppositiekandidaat Guaido amper politieke macht heeft. Toch heeft een groot deel van de Westerse wereld de kant van Guaido gekozen. Met sancties proberen deze landen de regering van Maduro omver te werpen, maar dat is tot op heden nog niet gelukt. De president geniet nog altijd steun onder een deel van de bevolking. Ook kan hij vertrouwen op sterke bondgenoten als Rusland, China, Iran en Turkije die nog wel zaken willen doen.

Maduro verliest toegang tot het goud

Met de uitspraak van de Britse rechter krijgt Juan Guaido controle over het resterende goud bij de Bank of England. Hij kan dit goud verkopen, maar dat is hij niet van plan. Hij wil het goud uit de handen van Maduro houden, die het wil verkopen om de gaten in zijn begroting te dichten. Het gaat de laatste jaren namelijk erg slecht met de economie van Venezuela. Niet alleen door de lage olieprijs, maar ook door slecht overheidsbeleid en de economische sancties.

Door hyperinflatie is de munt van Venezuela zo goed als waardeloos geworden. Ook is er weinig is geïnvesteerd in de oliesector, waardoor de inkomsten uit export zijn gedaald. President Maduro beweerde dat hij het goud wilde verkopen om het coronavirus te bestrijden en te investeren in de gezondheidszorg, maar dat argument maakte geen indruk op de rechtbank. Maduro verkocht namelijk ook al regelmatig goud voor de uitbraak van het coronavirus.

Hoe veilig is het goud bij de Bank of England?

Door het oordeel van de Britse rechter blijft de Britse goudkluis voor Maduro gesloten. Dat is uiteindelijk misschien positief voor de Venezolaanse bevolking, maar niet voor de Bank of England. Tientallen landen bewaren een deel van hun goudvoorraad bij de Britse centrale bank, vanwege diens reputatie en de netwerkeffecten van centrale opslag van goud. De Bank of England bewaart in haar kluizen meer dan 400.000 goudstaven. Die goede reputatie heeft een deuk opgelopen, nu de centrale bank niet immuun blijkt te zijn voor politieke druk.

Dit voorbeeld van Venezuela is een waarschuwing voor alle landen die goud in Londen bewaren. Sancties van de Verenigde Staten, die worden overgenomen door het Verenigd Koninkrijk, kunnen namelijk tot gevolg hebben dat de Bank of England de toegang tot het goud ontzegt. Dit tegenpartij risico is een goede reden voor landen om een groter deel van de goudvoorraad in eigen land te bewaren.

Maduro heeft de afgelopen jaren veel goud verkocht (Bron: Trading Economics)

Frank Knopers

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

Lees alles van Frank Knopers »