Macron wil nieuwe wetgeving om ‘nepnieuws’ te bestrijden

De Franse president Emmanuel Macron wil dat er nieuwe wetgeving komt om zogeheten nepnieuws beter aan te kunnen pakken. In zijn nieuwjaarstoespraak in het Elysée in Parijs merkte hij op dat de verspreiding van valse nieuwsberichten de democratie kunnen ondermijnen, vooral in verkiezingstijd.

Om dat te voorkomen wil de Franse president dit jaar nieuwe wetgeving introduceren, waaronder strengere regels voor sociale media die gesponsorde artikelen plaatsen. Zo moet er een limiet worden gesteld aan de bedragen die uitgegeven mogen worden aan gesponsord nieuws op sociale media.

Russia Today en Sputnik

De Franse president wees vorig jaar tijdens een gezamenlijke nieuwsconferentie met de Russische president Poetin nog op de rol van Russia Today en Sputnik. Volgens Macron hebben deze Russische nieuwssites tijdens de Franse verkiezingen veel onjuiste informatie over hem verspreid, met als doel de uitslag van de verkiezingen te manipuleren.

Ook wil Macron dat websites meer duidelijkheid verschaffen over hoe en door wie ze gefinancierd worden, omdat het volgens hem heel makkelijk is om met een investering van enkele tienduizenden euro’s anoniem nepnieuws en propaganda te verspreiden.

De plannen van Macron om ‘nepnieuws’ harder aan te pakken werden niet goed ontvangen door Marine Le Pen van Front National. Le Pen, die vorig jaar ook aan de Franse presidentsverkiezingen deelnam, vraagt zich af wie straks mag bepalen welk nieuws correct is en wat ‘nepnieuws’ is.

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]