Macron verklaart NAVO hersendood

De Franse president Emmanuel Macron verklaart de NAVO hersendood, omdat er geen effectieve coördinatie meer is binnen de militaire alliantie. Er is een strategisch en politiek probleem ontstaan, waardoor het beleid niet effectief en eenduidig meer is. Zo zien de VS het verbond meer als een commercieel project, terwijl Turkije eigenhandig een operatie in Syrië is gestart.

Volgens de Franse president kan Europa niet langer vertrouwen op de Verenigde Staten om NAVO-lidstaten te verdedigen. Daarom moet Europa volgens hem het heft in eigen hand nemen en zichzelf gaan zien als geopolitieke machtsfactor. Neemt Europa geen initiatief, dan hebben we ons lot niet meer in de hand.

Verdeeldheid binnen de NAVO?

Macron deed deze opvallende uitspraken twee weken geleden in een interview met het Britse tijdschrift The Economist. Dat de Franse president voorstander is van een Europees leger was al bekend, maar hij heeft zich nog nooit zo kritisch uitgelaten over de NAVO.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel distantieerde zich van de felle uitspraken van Macron, terwijl de nieuwe Duitse minister van Defensie onlangs nog een Europese missie in Syrië voorstelde. Ook hield Merkel vorig jaar nog een pleidooi voor een Europees leger. Misschien dat de twee landen dan toch minder verdeeld zijn dan op het eerste gezicht lijkt.

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines Insider

De huidige overvloed aan informatie maakt het lastig de rode draad te vinden, laat staan te volgen. Een abonnement op Geotrendlines Insider voorziet u van unieke, objectieve en onafhankelijke insider informatie. Vlijmscherpe analyses, verdiepende achtergrondverhalen, alert services en beursanalyses over allerlei financiële activa en nog veel meer… over geld, goud en geopolitiek!

Als abonnee van Geotrendlines Insider loopt u altijd voor op de mainstream media. Wij helpen u het financiële systeem beter te begrijpen, uw vermogen te beschermen en uw geld te laten groeien.

Klik hier om te abonneren!

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]