Macron: "Europa strekt van Lissabon tot Vladivostok"

Macron: "Europa strekt van Lissabon tot Vladivostok"

Europa en Rusland moeten een nieuwe band van vertrouwen opbouwen, omdat Rusland ook bij Europa hoort. Dat zei de Franse president Emmanuel Macron voorafgaand aan een ontmoeting met de Russische president Poetin. Hij sprak van een Europa dat strekt van Lissabon tot aan Vladivostok. Deze woorden werden in het verleden ook al eens door zijn Russische collega uitgesproken.

Macron benadrukte dat de twee landen een sterke historische band met elkaar hebben en dat beide landen vandaag de dag voor dezelfde uitdagingen staan. Daarom wil hij het voortouw nemen in het herstellen van de relatie met Rusland. Ook de Russische president wil graag de relatie met Europa verbeteren. Dat lijkt vandaag de dag een onmogelijke opgave, maar volgens Poetin zou dat in de toekomst wel eens onvermijdelijk kunnen worden.

Van Lissabon tot Vladivostok

De twee regeringsleiders kregen de vraag voorgelegd hoe de relatie tussen Europa en Rusland kan worden verbeterd, gezien de negatieve ontwikkelingen van de afgelopen jaren. Daar zeiden ze het volgende over:

Vladimir Poetin: Met betrekking tot de vooruitzichten voor het creëren van een gemeenschappelijk Europa dat zich uitstrekt van Lissabon tot Vladivostok, was dit niet ons idee. Het was generaal Charles De Gaulle die dit idee uitte toen hij sprak over Europa dat zich uitstrekt van Lissabon tot de Oeral. Maar Rusland strekt zich helemaal uit tot de Stille Oceaan en dit hele grondgebied is Europese culturele ruimte. Het is belangrijk dat we dit begrijpen.

En het doet er niet toe dat dit vandaag onmogelijk lijkt. Alles wat vandaag onmogelijk lijkt, kan morgen onvermijdelijk worden. Het is deze veronderstelling waar wij vanuit gaan. Ik geloof dat, als we hier vandaag over nadenken en als we dergelijke doelen stellen, die zeer belangrijk zijn voor Europa in de strategische langetermijncontext (als het zichzelf wil behouden als een centrum van beschaving), en ook voor Rusland. Als we hier samen aan werken, komen we vroeg of laat in de buurt van dit doel. Het is belangrijk om een ​​manier te kiezen in één of andere vorm (het maakt niet uit hoe) en langzaam in de juiste richting te bewegen, in overeenstemming met de huidige situatie.

Over de G7 en de G8 gesproken, ik heb al gezegd dat we dit niet als een doel op zichzelf beschouwen. We weigeren geen contacten, en dat is het dan.

Emmanuel Macron: Wat uw vraag betreft, de betrekkingen hangen af ​​van de realiteit, ondanks de sancties die president Poetin noemde, omdat de uitwisselingen niettemin op verschillende gebieden zijn voortgezet en we onze economische en culturele banden hebben kunnen verbreden. Maar de betrekkingen tussen Rusland en de Europese Unie leveren irritaties op. De situatie in Oekraïne is zo'n irritatie. In feite is de oplossing van dit conflict de toverstaf die de deur opent voor Rusland om terug te keren naar de G7-club. De G7 kan de G8 worden. Ik geloof dat inspanningen om een ​​uitweg uit deze situatie te vinden absoluut in het belang zijn van alle landen.

Wat onze bilaterale dialoog betreft: Het laat zien dat zelfs wanneer het onmogelijk is de meningsverschillen volledig weg te nemen, we nog steeds iets nieuws op deze basis kunnen bouwen. Het is duidelijk dat de terugkeer naar het G8-formaat en de normale betrekkingen met de EU een oplossing van de Oekraïense crisis vereisen.

Zoals ik al eerder zei is er van alle deelnemers actie vereist. We moeten verder gaan dan tijdelijke meningsverschillen, situaties en crises om een ​​nieuwe architectuur te ontwikkelen. Dit is waar we momenteel aan werken. Dus, om samen te vatten, de kwestie van de G8 hangt af van de Oekraïense crisis.

Maar aan de andere kant, om iedereen aan deze agenda te laten werken, dat wil zeggen de ontwikkeling van een architectuur van veiligheid en vertrouwen, moeten we kunnen omgaan met onze meningsverschillen en misverstanden die zich in de afgelopen tien jaar hebben opgebouwd in de betrekkingen tussen Rusland en de EU. We moeten actie ondernemen en nieuwe bijeenkomsten en nieuwe platforms ontwikkelen.

We hoeven niet dezelfde platforms te delen en de taal te spreken die tien jaar geleden is ontstaan, omdat de wereld voortdurend verandert. De tijd gaat door en we moeten alles herzien en reorganiseren. Dit betreft de betrekkingen tussen Rusland en de EU. Ik zou graag willen dat deze relaties niet alleen normaliseren, maar ook volledig worden herzien.

Bron: Kremlin

Macron en Poetin tijdens een ontmoeting in Brégançon

Redactie

Redactie

Dit artikel is geschreven door de redactie van Geotrendlines.

Lees alles van Redactie »